SUŠITE PERILO V STANOVANJU? Raje ne

Dom

Ste tudi vi med tistimi, ki perilo sušite v stanovanju? Pozimi večina nima druge izbire, a ravno s tem nevede škodujete svojemu zdravju.

S sušenjem perila v stanovanju se vlaga zraka poveča tudi za 30 odstotkov. Preveč vlage v zaprtem prostoru pa slabo vpliva na zdravje ter lahko vodi do glavobola in težav z dihali. Poleg vlage so problematične tudi kemikalije iz detergenta in mehčalca, ki, sicer v majhnih količinah, izparevajo v zrak.

Sušenje perila v stanovanju je najbolj problematično za ljudi, ki bolehajo za astmo in drugimi pljučnimi boleznimi, pišejo Slovenske novice. "Vlažno okolje spodbuja rast plesni, ki v zrak spušča spore, te pa pri nekaterih vodijo v alergijske reakcije. Plesen na stenah in pohištvu je vidna, njene očem nevidne spore pa potujejo po zraku in lahko izzovejo težave z dihanjem. Zlasti so nevarne za astmatike, saj pri njih poslabšajo stanje," je za Independent povedala Pheena Kenny iz irskega združenja za astmatike.

Obstajajo pa še druge slabe plati sušenja perila v stanovanju. Če perilo sušite na radiatorju, toploti onemogočite, da bi se širila po prostoru. Sušenje na radiatorju lahko poleg tega poškoduje občutljivejša oblačila, ki se lahko raztegnejo, hkrati pa nase vežejo različne vonje, npr. vonj hrane ali tobaka.

Zrak je zaradi vlage, ki se sprošča ob sušenju perila, hladnejši, zato osebe v prostoru bolj zebe.

Kako lahko ukrepate?

Ni vam potrebno takoj odhiteti v trgovino po nov sušilni stroj, poskrbite le, da perila ne sušite v prostoru, v katerem se pogosto zadržujete. Začasno sušilnico obvezno pogosto in dobro zračite. Če imate možnost, pa perilo tudi pozimi raje sušite zunaj.

Ja sori g. Alojz |  20 .11. 2017 ob  15: 47
Nimamo vsi sušilne stroje
. |  20 .11. 2017 ob  13: 36
Pozimi ko je zunaj burja, je zrak presuh. Vcasih nam pride vlaznost do 35%, kar je obcutno premalo. Ko dam susit perilo v stanovanje pa se vlaga dvigne na normalno raven. Ce je vlaga prevelika, vzgem razvlazevalec..
Dostikrat je pa zunaj prevlazno, da bi susil perilo, pa se smrdi lahko.. odvisno od sosedov =)
MARKO |  20 .11. 2017 ob  08: 34
NE RABIMO VLAŽILCEV ZRAKA
Če greješ s klimo |  19 .11. 2017 ob  23: 17
... ravno prav dviga vlažnost, posuši noro hitro. In kam naj sicer damo? Ven na balkon, da bo vse smrdelo po smogu, premogu, ... Če ne, bi pa razmišljali o sušilnem stroju oz kombinaciji, saj ga ne bi imeli kam dat.
Kdo suši? |  19 .11. 2017 ob  20: 52
Jaz ne. Perilo slišim v sušilnici od vile.
Alojz |  19 .11. 2017 ob  19: 45
-7
Kdo pa susi perilo v stanovanju?? Haloooo!!!!
Rt |  19 .11. 2017 ob  18: 47
Enkrat tolko ce susis notri,ni nic strasnega.
Alen |  19 .11. 2017 ob  17: 49
Če vas tolko skrbi naše zdravje, kupte nam sušilne stroje. Hvala