TAJNO POLITIČNO ZASLEDOVANJE V KNJIGI: Za petami Borisu Pahorju

Kultura

Mohorjeva družba iz Celovca je predstavila knjigo publicista Igorja Omerze z naslovom Boris Pahor - V žrelu Udbe, v kateri je dokumentirano skoraj štirideset let tajnega spremljanja Pahorja s strani nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Po besedah Omerze knjiga temelji na kopici gradiva, ki ga je našel v Arhivu RS, zato je še posebej avtentična.

Igor Omerza

V knjigi je po besedah Omerze dokumentirano zalezovanje Pahorja od leta 1952 do leta 1989. Spremljanje obsega 62 obdelav, ki jih je neposredno ali posredno izvajalo 89 pripadnikov SDV in njihovih sodelavcev.

Pahorja je SDV po besedah Omerze spremljala na več načinov - med drugim je izvajala tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, prostorih v Dutovljah in hiši njene sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavila tudi skrite mikrofone, nadzirala mu je pošto in prisluškovala telefonu. Med drugim je v njegovi hiši s tajnimi mikrofoni izvedela za obljubo Edvarda Kocbeka, ki jo je dal Pahorju leta 1975, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev. Prepise nekaterih prisluhov je Omerza tudi objavil v knjigi.

Poročila SDV o Pahorju so po besedah Omerze prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha Komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan.

Boris Pahor 

Vzroki za zalezovanje so bili med drugim Pahorjevo publicistično pisanje v več revijah v zamejstvu in Sloveniji, med drugim v Novi reviji, izdajanje revije Zaliv in njegovo sodelovanje na srečanjih slovenskih izobražencev.

V knjigi sta tudi dva dokumenta SDV, iz katerih je po besedah Omerze razvidno, da je zgodovinar Jože Pirjevec leta 1988 o Pahorju poročal italijanski obveščevalni službi Digos. Pirjevec je slednje za Primorski dnevnik sicer zanikal, a Omerza pravi, da mu ne verjame, ker da so dokumenti dovolj verodostojni.

"Kot avtor nočem ocenjevati svoje knjige, lahko pa metodološko rečem, da je zelo avtentična", saj temelji na dokumentaciji SDV, je še dodal.

Deli novico:

AOF |  20 .06. 2017 ob  09: 24
@ bigboss 03:36, zelo nazorno si vse razložil,a kaj ko nekateri niso sposobni to dojeti in se raje skrivajo v senci raznih Ljeljakov, Omerz in podobnih" biserov".......
umetnik123 |  08 .06. 2017 ob  13: 14
Upam, da se bodo otroci pri zgodovini učili : Igor Omerza, slovenski gnoj !!!!!
kikiriki |  04 .06. 2017 ob  08: 03
Vsem omerzam leljakom in ostali mrhovinarski drhali zapret arhive.Arhivi so izključno in samo za VRHUNSKE zgodovinarje ki niso politično forsirani.
@ nn | včeraj ob 11:09  |  02 .06. 2017 ob  10: 17
zavezniki, pa niso samo "tajno" kolaborirali z komunisti ampak so z njimi javno sodelovali. Tudi o tem obstajajo dokumenti.
Da ne govorimo o "tajni kolaboraciji" Francije in Anglije z nacisti oz. Hitlerjem v 30 letih prejšnjega stoletja, tudi o tem obstajajo dokumenti!
@ nn | včeraj ob 11:09  |  02 .06. 2017 ob  10: 02
pa še kako drži! Vse tajne službe so zato, da ščitijo partijo, ki je na oblasti ne glede na barvo partije! In imaš prav je veliko dokumentacije o tem kako je sodelovala UDBA z ostalimi obveščevalnimi službami in kako so ostale obveščevalne službe sodelovale z UDBO!
Očitno ne poznaš namen in delovanje tajnih služb, če pa so tvoji predniki kolaborirali z ukopatorjem, pa verjamem, da bi rad prikazal da so to počeli tudi drugi oz. komunisti. Vojna ne poteka samo z puško, zato pa so tajne službe in te sodelujejo med sedboj tudi če je uradna politika na nasprotnih bregovih. Tako je bilo pred 2WW in po njej vse do danes in tako bo še naprej!
nn |  01 .06. 2017 ob  11: 09
obveščevalne službe so nepogrešljive v vsaki državi, vse se ukvarjajo z istimi zadevami in z istimi "prijemi"
-----------------------

Ne bo držalo. Udba se je ukvarjala predvsem z obrambo ''tekovina revolucije". Partijska tajna služba. Prava stran? Tudi komunisti so precej kolaborirali z okupatorjem. Obstaja dosti dokumentov o tem.
@ bigboss | danes ob 03:56  |  01 .06. 2017 ob  08: 45
največji problem danes, pa je takšno nakladanje kot je tvoje, da so zmagovalci pobijali in metali v fojbe. Koga so pobijali, zakaj, katere so tiste fojbe,.... Nisem rekel, da se te stvari niso dogajale ampak kar tako posploševat, pa tudi ne gre!
@ nn | danes ob 08:25, Pierazzi, se nima kaj sprenevedat, je bil kar je bil, v kolikor obstaja dokument, da je ovajal Borisa Pahorja komerkoli, mu pač danes ne more biti v ponos. Udba, Digos,..... a je vrli Omerza ugotovil če je bil slučajno dvojni agent, katera je bila tista služba za katero je dejansko delal,... nič od tega, dokumente, pa si lahko razlaga vsak po svoje če ni celotne slike. Ocenjevat kaj je bilo prav in kaj ne z takšne časovne distance pač nebo zdržalo. Mi pa ni jasno kako to, da Omerza v arhivih nič ne najde o sebi, Leljaku, Janši, Bavčarju,.... ostalih članih SDS-a, ki se sedaj tako trudijo spremenit zgodovino. Če bi v II.svet vojni, vsi bili na pravi strani oz. na strani zmagovalcev pač tega ne bi bilo. In kot je že nekdo spodaj napisal: obveščevalne službe so nepogrešljive v vsaki državi, vse se ukvarjajo z istimi zadevami in z istimi "prijemi" in si med seboj izmenjujejo podatke (tiste za katere so ocenili, da si jih lahko), se učili eden od drugega seveda danes pač rečemo, da v YU je bila Udba teroristična- politična policija,.... medtem pa je bila nemška BND služba-policija nekaj lepega, pa čeprav je sodelovala z Udbo. Se je treba zavedat, da vse tajne službe-policije so politične, ker politika vodi državo oz. apolitične države na svetu ni!
nn |  01 .06. 2017 ob  08: 25
Pierazzi se lahko spreneveda, vendar tokrat ga dokumenti demantirajo. Udba je bila tajna služba TOTALITARNEGA režima. Za tiste ki jo enačijo z ostalimi tajnimi službami.
bigboss |  01 .06. 2017 ob  03: 56
kako ne ves kaj verjeti? vse je bilo res!
med vojno so se pobijali, po njej pa so zmagovalci pobijali in metali v fojbe
je pa res, da brez partizanov, ne bi bilo nacijonalne identitete, ki jo imamo, mogoce niti slovenije..
pa da ne govorimo o socijali in zdravstvu, ipd... kar sedaj itak hodi vse v maloro zaradi tega ker so kao neki "komunisit" potomci partizanov unicili vse kao so njihovi starsi in nonoti zgradili oz. so hoteli imeti še več kot so imeli

in zato se mi zdi neumno ko se ekateri imajo za novodobne komuniste.. mislim ze na splosno, v sloveniji je velika vecina ljudi lastnica stanovanja oz. neke lastnine.. pac zmanjali smo sistem.. najbol jsmesno pa je, da tisti ki so bili najvecji komunisti, na polozajih, so najvec lastnine pograbili in pokradli.. in pol se kazejo na raznih shodih...

mislim, pravi komunist je po osnovi brez lastnine.. to kar se gremo dan danes je enostavno bullshit da ni vecjega, cista hinavscina.. sanjanje kako je bilo lepse vcasih, v resnici pa se ne bi nihce vrnil nazaj, ker noben noce vozit vec zastavo, vsi hocejo BMWja.........
Nič jasno |  31 .05. 2017 ob  22: 22
Jst spoh ne vem komu verjeti. Še danes ne vem kaj je bilo res. No in kaj je res, Pahorju lahko verjamem.
@Udba | danes ob 21:05 |  31 .05. 2017 ob  21: 44
Si mi vzel besede iz ust, če UDBE ne bi bilo, bi bil Omerza morto di fame!
muffa |  31 .05. 2017 ob  21: 37
države so imele, imajo in bodo imele tajne službe. Danes ni čisto nič drugače kot nekoč. Nekateri se ukvarjajo samo s preteklostjo, te pa ne moremo spremeniti. Mogoče bi bilo bolj koristno raziskovati, kdo komu danes prisluškuje.
1