TERŠKA ZA USTAVNEGA SODNIKA: Podporo so mu napovedali v treh strankah

Slovenija

Iz poslanske skupine največje vladne stranke LMŠ so sporočili, da bodo podprli Andraža Terška za ustavnega sodnika. Izpostavili so njegovo strokovnost in politično nevtralnost. Za zdaj pa Teršku, ki se je predstavil v nekaterih poslanskih skupinah, podporo napovedujejo le še v SD in SNS, koalicija ni usklajena.

Kot je za STA danes povedala podpredsednica LMŠ in poslanka Jerca Korče, delovanje Terška v poslanski skupini že poznajo in so ga na podlagi strokovnega dela ocenili kot zelo primernega kandidata, to pa se je še potrdilo po njegovi predstavitvi poslancem.

V LMŠ menijo, da mora na mesto ustavnega sodnika stopiti človek z visoko stopnjo strokovnosti in človek, ki nikakor ne pripada nobeni politični opciji oz. se ne opredeljuje na podlagi političnih preferenc. "Tudi če Terška lahko ocenimo kot bolj samosvojega kandidata, čigar mnenja so včasih zelo dvojna in nanje želi marsikdo nadeti politično etiketo, mi ocenjujemo, da je ravno to njegova največja prednost," je pojasnila Korčetova.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v sporočilu za javnost navedel, da ustavno sodišče potrebuje človeka, ki ga ne zanima strankarsko navijaštvo, "ki nikomur ne pripada ali ni od nikogar".

V LMŠ se jim zdi tudi pomembno, da na take vodilne funkcije prihajajo mladi ljudje, ki imajo morda širši pogled, ob tem pa uživajo visoko stopnjo zaupanja v strokovni in laični javnosti. Želijo si, da družba začne odpirati vrata do ključnih državotvornih funkcij mladim in prodornim strokovnjakom, "napredno mislečim intelektualcem, ki brez ideoloških predsodkov ohranjajo najvišji nivo javne razprave in sklicevanja na univerzalna človeška dognanja".

V koaliciji se glede podpore kandidatu za ustavnega sodnika po besedah Korčetove še niso uskladili, a bodo v prihodnjih dneh v LMŠ tudi koalicijske partnerice povprašali, ali lahko za Terška zagotovijo dovolj glasov. Po mnenju poslanke mora sicer imenovanje ustavnega sodnika ali katere druge vodilne funkcije v državi presegati zgolj koalicijske dogovore.

Deli novico:

Eho |  20 .10. 2018 ob  03: 09
Njega ne bi rad videl niti na zadnjem mestu predlaganih.
hallberg |  19 .10. 2018 ob  14: 36
Bil bi dober filozof, ne pa ustavni sodnik. Drugače pa zanimiv osebek.
Kandidat |  19 .10. 2018 ob  10: 30
ki zagovarja nedotakljivost sodnikov!
Justino |  19 .10. 2018 ob  07: 36
Menim da ta gospod ni primeren za to delovno mesto !