TO PA JE VOLJA: Poskušal bo osvojiti goro, ki mu je vzela obe nogi

70-letni kitajski alpinist, ki je po neuspelem poskusu vzpona na najvišjo goro na svetu Mont Everest zaradi ozeblin izgubil obe nogi, bo očaka poskusil osvojiti še enkrat. Kot so potrdili na nepalskem turističnem uradu, je že dobil dovoljenje za ponoven vzpon, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Xia Boyu

Xia Boyu je tako postal prvi dvojni amputiranec, ki je dobil dovoljenje za vzpon na Everest, potem ko je nepalsko vrhovno sodišče minuli mesec zamrznilo nov zakon, ki dvojnim amputirancem in osebam z motnjami vida preprečuje vzpon. Kot je potrdil generalni direktor tamkajšnjega turističnega urada Dinesh Bhattarai, so Xiaju dovoljenje za vzpon odobrili 29. marca.

Xia je, sodeč po zapisu na blogu DW, 8848 metrov visokega očaka pred tem poskušal osvojiti že štirikrat. Prvič je poskusil leta 1975, ko je morala ekipa alpinistov le nekaj sto metrov pred vrhom opustiti cilj. Zaradi slabega vremena je morala nato dva dni in tri noči preživeti na višini 8660 metrov. Xia je naslednji dan svojo spalno vrečo posodil prezeblemu kolegu, sam pa je takrat dobil ozebline, zaradi katerih so mu morali nato amputirati obe nogi.

Vsako leto poskuša Everest med ugodno sezono za vzpon, ki traja zgolj od aprila do maja, osvojiti več sto alpinistov. Doslej ga je osvojilo več kot 5000 ljudi.

Alpinist je sicer s pomočjo protez vrh neuspešno poskušal doseči še trikrat. Nadaljnje poskuse pa mu je nato začasno preprečil nov zakon, ki ga je nepalska vlada sprejela konec minulega leta in je amputirancem in osebam z motnjami vida prepovedal vzpon.

"Upamo, da mu bo tokrat uspelo," je dejal šerpa Mingma Gyalje, ki ga bo pospremil na najnovejšo odpravo.

Deli novico:

Martin Krpan |  05 .04. 2018 ob  14: 40
Bog s teboj! Jst sem se uka...ka...l na 7.500 in pobegnil domov za pečico :(
Čarli |  05 .04. 2018 ob  11: 10
Človek ima samomorilska nagnjenja in je najbrž mazohist,drugače pa svaka čast !