TRGOVCI S CIGARETAMI NA USTAVNO SODIŠČE: Nelojalna konkurenca zaradi prepovedi spletne prodaje?

Slovenija

Podjetje Božinović & Co., ki se ukvarja s prodajo elektronskih cigaret, je vložilo pobudo za presojo ustavnosti prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret v Sloveniji, so sporočili iz Združenja vejperjev Slovenije. Po njihovem mnenju se je s to prepovedjo v slovenski zakonodaji vzpostavila "nelojalna konkurenca med domačimi in tujimi trgovci".

Kot je združenje zapisalo v sporočilu za javnost, je Slovenija s sprejetjem zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepovedala in onemogočila spletno poslovanje v Sloveniji registriranih podjetij na njenem območju, s čimer je slovenske trgovce pahnila na rob poslovnega propada, medtem ko tuja podjetja na območju Slovenije še naprej nemoteno poslujejo in ustvarjajo dobičke. S tem je kršen člen ustave, ki prepoveduje dejanja nelojalne konkurence in dejanja, ki v nasprotju z zakonom omejujejo konkurenco, so prepričani.

Menijo, da se je z omenjenim zakonom, ki je bil sprejet februarja letos, vzpostavila "nelojalna konkurenca med domačimi in tujimi trgovci, prav tako je zaskrbljujoče dejstvo, da s takim delovanjem ni zagotovljena varnost za končnega potrošnika pri naročanju izdelkov iz tujine".

Če namreč potrošnik naroča izdelke iz Slovenije, "prejme regulirane, pravilno označene in preverjene izdelke, kar za naročila iz tujine ne moremo trditi, saj lahko potrošnik prejme slabo ali nepravilno označene izdelke, ki niso v skladu s slovensko zakonodajo," so opozorili v združenju.

Prav tako ministrstvo za zdravje po mnenju združenja z novim zakonom ni v nikakršni meri doseglo poglavitnega cilja, ki naj bi bil v zmanjšanju oziroma omejevanju uporabe tobačnih in z njimi povezanih izdelkov predvsem med mladimi, saj se uporaba teh izdelkov nikakor ni omejila ali zmanjšala, omejila se je le spletna prodaja na območju Slovenije. Do tovrstnih izdelkov pa lahko preko tujih spletnih strani dostopajo vsi, tudi mladoletni, so navedli.

V združenju pozdravljajo in podpirajo prizadevanje pobudnika presoje ustavnosti, saj so prepričani, da je ravno prepoved spletne prodaje najbolj škodljiv del omenjenega zakona. Prepoved spletne prodaje elektronskih cigaret namreč po njihovem mnenju ščiti trgovine s tobačnimi izdelki, kadilcem zelo otežuje nakup in izbiro učinkovitih oziroma najustreznejših izdelkov ter jih ovira pri prehodu na elektronsko cigareto, pri obstoječih uporabnikih elektronskih cigaret pa spodbuja povratek na kajenje tobačnih cigaret. Prepoved spletne prodaje elektronskih cigaret vzpodbuja tudi nastanek neformalnega in črnega trga, so opozorili.

Pobudnik Božinović & Co. je v pobudi za oceno ustavnosti med drugim zapisal, da je pred uveljavitvijo izpodbijanega zakona več kot 60 odstotkov prometa ustvaril s prodajo na daljavo, torej v spletni trgovini, z uveljavitvijo zakona pa mu je tako nadaljnje izvajanje gospodarske dejavnosti praktično onemogočeno.

Deli novico: