UMAKNJEN SUSPENZ: Ruski športniki lahko zopet nastopajo

Šport

Svetovna protidopinška agencija Wada je umaknila suspenz ruski protidopinški agenciji Rusadi, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na neimenovani vir v Wadi.

Ruski športniki bodo tako spet lahko nastopali na največjih tekmovanjih brez omejitev.

Kot je prek Twitterja sporočil predsednik Wade Craig Reedle, je danes večina članov izvršnega odbora Wade odločila za vrnitev Rusade oziroma za umik suspenza, pri čemer bo morala ruska stran izpolniti vse pogoje in zahteve, ki jih je postavila krovna protidopinška organizacija.

Prvi korak k vrnitvi ruskih športnikov na mednarodna tekmovanja oziroma k vrnitvi pristojnosti nacinalni protidopinški agenciji je bila odločitev pritožbene komisije Wade, ki je prejšnji teden ocenila, da je Rusada pripravljena za tak korak. Komisija je takšno mnenje utemeljila s tem, da je Rusada izpolnila dva najbolj izpostavljena pogoja: priznanje McLarnovega poročila o nepravilnostih v ruskem športu ter dovoljenje Wadi za dostop do dokumentacije v laboratorijih Rusade v Moskvi. Če se ruska stran drugega dela dogovora ne bo držala in do 30. junija 2019 ne bo omogočila vpogleda v svoje laboratorije, pa lahko kazen spet uveljavijo.

Razširjena afera v ruskem športu

Rusada je ostala brez pooblastil Wade oktobra 2015; takrat je vrhvono mednarodno telo za boj proti dopingu v športu laboratoriju v Moskvi odvzelo pristojnosti zaradi vse bolj razširjene afere v ruskem športu, ki je razkrila nepravilnosti med olimpijskimi igrami v Sočiju, pozneje je ruske športnike suspendirala tudi Mednarodna atletska zveza, na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji pa so lahko Rusi nastopili le kot olimpijski športniki brez uporabe nacionalnih simbolov.

Deli novico:

Volk menja dlako... |  20 .09. 2018 ob  19: 35
Super, inekcijo in takoj na trening.