UMRL NEKDANJI POLITIK: Kriv je bil zastoj srca

Slovenija

V 84. letu je v soboto zaradi zastoja srca v Mariboru umrl nekdanji politik Jože Florjančič. Bil je eden najvišje pozicioniranih mariborskih politikov v nekdanji Jugoslaviji. Med drugim je po njegovi zaslugi Maribor dobil RTV center, na spletni strani poroča Večer.

Florjančič se je rodil 9. januarja 1935 na Otočcu. Leta 1977 je diplomiral na Višji ekonomsko-komercialni šoli v Mariboru. Kot so sporočili iz Regionalnega RTV centra Maribor, je bil marca 1979 izvoljen za predsednika odbora za izgradnjo tega RTV centra v Mariboru. To je bilo zelo zahtevno obdobje, v katerem je veljala prepoved negospodarskih investicij v nekdanji skupni državi, in po Florjančičevi zaslugi so Regionalni RTV center zgradili, navaja Večer.

Med letoma 1963 in 1966 je bil Florjančič sekretar občinskega komiteja ZKS Maribor-Tezno. V začetku 70. let preteklega stoletja je napredoval v slovensko nacionalno politiko in bil predsednik odbora za družbenoekonomske odnose skupščine Socialistične republike Slovenije, kasneje sekretar mestnega komiteja Zveze komunistov Slovenije v Mariboru med letoma 1977 in 1980.

Sledile so državniške funkcije. Najprej je bil podpredsednik izvršnega sveta skupščine Socialistične republike Slovenije (1980-1982) in zvezni sekretar za finance v Beogradu do leta 1983. Bil je torej nekakšen finančni minister Jugoslavije, v času ko je bila predsednica izvršnega sveta Milka Planinc, navaja Večer.

Deli novico:

menda |  15 .04. 2018 ob  20: 16
da se tudi en skorumpiran sodnik tako piše...