'UPORNIŠKI' ZBOR V INDIJI: Dokumentarec o Kombinatkah na filmskem festivalu v Aurovilleu

Kultura

Dokumentarni film o ženskem pevskem zboru Kombinat, ki je premiero v Slovenski kinoteki doživel v začetku lanskega leta, bodo decembra predvajali na filmskem festivalu Auroville v Indiji, so na svoji spletni strani napovedale članice zbora. Peta izdaja festivala v istoimenskem južnem indijskem mestu bo potekala med 16. in 23. decembrom.

Avtorice Zvonka T. Simčič, Valerie Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar so film snemale, snovale, montirale in režirale tri leta, preden so ga januarja lani premierno predvajali v Slovenski kinoteki, so spomnile Kombinatke. "V njem je zaobjeta zgodba našega zbora od njegovega nastanka in dotedanje zgodovine, do same ideje in drže zbora," so dodale.

Zbor pevk, ki se imenujejo Kombinatke, je nastal na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od članic, na svoji spletni strani navaja zbor.

Film po njihovih navedbah vključuje terenske in napol gverilske posnetke nastopov na protestih, koncertih, državnih proslavah, javnih in zaprtih vajah, ki so prepleteni s pričevanji in spomini nekaj pevk. Dopolnjujejo jih razmišljanja sociologinj Renate Šribar, Vesne Leskošek in Tanje Rener, ki ne skrivajo naklonjenosti do zbora Kombinat.

Avtorice in sociologinje so sodelovale na pogovoru ob premieri filma, na katerem so med drugim opozorile na pomen zbora v času vstajniških gibanj, pri čemer so spomnile, da je zbor nastal že veliko pred njimi. Novinar Ervin Hladnik Milharčič, ki je vodil pogovor, je film označil kot muzikal in politični oziroma družbenokritični dokumentarec obenem.

Deli novico: