USTVARJALNOST MLADIH: Nova Gorica bo gostila Vizije

Goriška

Festival Vizije, ki bo zaključil Teden ljubiteljske kulture, bo potekal med 18. in 20. majem v Novi Gorici. Udeležilo se ga bo okoli 150 ustvarjalcev, starih med 15 in 30 let. Predstavili se bodo štiri rock zasedbe, osem gledaliških predstav, ena lutkovna predstava, ena plesna predstava in 12 fotografov.

"Festival združuje najboljše mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske fotografe, prvič pa se v tekmovalnem programu predstavlja tudi plesna predstava. V spremljevalnem programu bo predstavljen vseslovenski projekt Lepljenke - kolažnih pesmi, ki so sestavljene iz besednih in nebesednih prvin in tako predstavljajo spoj literature in likovne umetnosti," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor festivala Matjaž Šmalc.

Ideja festivala je združiti vse mladinske ustvarjalce, ne glede na to, v kateri umetniški zvrsti delujejo. Tako mladi dobijo vpogled v ustvarjalnost sovrstnikov iz vse Slovenije in vseh umetniških izrazov. Festival tako ni samo prostor pregleda najkvalitetnejše mladinske ustvarjalnosti, temveč tudi prostor druženja, strokovnega diskurza ter izmenjave mnenj in izkušenj.

Skupni imenovalec vseh del, produkcij in nastopov, ki se bodo predstavili na Festivalu Vizije, je avtorski pristop, mladinska drznost in prodornost, predvsem pa govorijo o temah, ki zanimajo mlade. Preko lastnega umetniškega izraza podajajo svoje mnenje in svoj komentar na svet, v katerem živijo.

Ustvarjalci na vseh umetniških področjih so se na festival uvrstili preko območnih in regijskih srečanj ter natečaja, celoten program pa bo spremljala strokovna žirija, ki bo na koncu izbrala dobitnike festivalskih nagrad - vizionarjev.

Kot je povedal selektor festivala Miha Golob, je vsebina izbranih gledaliških predstav splošno angažirana: "Predstave brez površnih ideoloških ali drugih političnih populizmov jasno izražajo, kaj o svetu in svoji poziciji v njem razmišljajo in mislijo mladi. Skozi prizmo gledališke umetnosti aktualne teme današnjega časa razprostirajo kritično in inovativno, z jasnim stališčem, ter v izrazu sodobno ekspresivno nagovarjajo povečini publiko svoje generacije, a dovolj neposredno, iskreno in glasno, da bi jih nujno morali slišati in videti tudi odrasli."

Lepljenke so do 20. maja na ogled tudi na Gallusovem nabrežju v Ljubljani v okviru razstave Odprta galerija.

V spremljevalnem programu festivala je vodja projekta Lepljenke Klavdija Kotar omenila projekt, v katerem dijaki pod vodstvom mentorjev ustvarjajo vizualno poezijo v slogu Srečka Kosovela. "Projekt je potekal v letih od 2015 do 2018, vanj pa je bilo vključenih 450 gimnazijcev iz 13 slovenskih gimnazij in dveh gostujočih iz Trsta in Banjaluke. Mladi so ustvarjali pod mentorskim vodstvom pesnika in pisatelja Sama Dražumeriča ter ilustratorja Petra Škerla. Izhodišče ustvarjanja je bila vizualna poezija Srečka Kosovela."

Odprtje festivala Vizije bo v petek ob 20.00 v SNG Nova Gorica z avtorskim musicalom Angleške dramske skupine Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, Društva ŠCRM The Tribe. Le uro pred tem bo v rotundi gledališča potekalo odprtje fotografskega dela Vizij Fotovizije. Na ogled bo fotografska razstava izbranih avtorjev na temo Lepo mi je. V soboto bo poleg gledališkega dela festivala v Mostovni ob 21.30 prikaz Lepljenk, sledil bo koncert Rockvizije.

Festival se bo v nedeljo zaključil s podelitvijo nagrad - vizionarjev v SNG Nova Gorica ob 17. uri.

Deli novico: