V GENOVI NAŠLI ŠE ZADNJEGA POGREŠANEGA: Pretresljiv državni pogreb žrtev zrušenja viadukta (FOTO)

Svet

V Italiji se je danes, ko poteka dan žalovanja za žrtvami torkovega zrušenja avtocestnega viadukta v Genovi, število žrtev te katastrofe neuradno povečalo na 43. Reševalci naj bi namreč odkrili trupla devetletne deklice in njenih staršev, ki so umrli v avtomobilu, ter umrlega 30-letnika, poročajo tuji mediji.

Uradno novo število žrtev še ni potrjeno, saj morajo trupla še formalno identificirati. Na spletnem družbenem omrežju Twitter so danes gasilci potrdili najdbo uničenega avtomobila s trupli, v katerem naj bi preminula nesrečna družina. Italijanski radio RAI pa je kasneje poročal še o najdbi trupla 30-letnega moškega. Šlo naj bi za zadnjega pogrešanega po zrušenju viadukta, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Današnji dan je sicer v Italiji nacionalni dan žalovanja za žrtvami zrušenja viadukta Morandi. Za 19 žrtev so pripravili državni pogreb, ki sta se ga udeležila tudi italijanski premier Giuseppe Conte ter predsednik Sergio Mattarella.

Najmlajša žrtev je osemletnik

Zbralo se je na tisoče žalujočih. Krste žrtev so odeli v cvetje in nanje položili fotografije. Med njimi je bila tudi majhna krsta najmlajšega umrlega, osemletnega dečka, ki je umrl ob svojih starših. Krste žrtev iz tujine so odeli v njihove nacionalne zastave, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Navzoči so z aplavzom pozdravili gasilce, ko so pred začetkom slovesnosti vstopili v veliko halo, preurejeno v začasno kapelo. Aplavz je pospremil tudi prihode ministrov za gospodarstvo in notranje zadeve Mattea Salvinija in Luigia di Maia, pa tudi Mattarelle. Pred začetkom slovesnosti je Mattarella več minut govoril z družinami žrtev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Navzoči so toplo pozdravili tudi igralce prvoligaških nogometnih klubov Genova in Sampdoria, ki so se pogrebne slovesnosti udeležili, potem ko so italijansko nogometno zvezo zaprosili za prestavitev terminov tekem, ki bi jih morali sicer igrati ta konec tedna.

Nadškof Bagnasco: kakršnakoli pravica ne more spremeniti ničesar

Družine več umrlih so se sicer namesto državnega pogreba raje odločile za zasebne pogrebne slovesnosti. Nekateri svojci so se tako odločili iz želje po zasebnosti, drugi pa, ker za nesrečo krivijo prav državo. Nadškof Angelo Bagnasco, ki vodi mašo, je izrazil svoje spoštovanje in razumevanje do njihove odločitve.

"Kakršnakoli človeška beseda, čeprav iskrena, lahko v luči tragedije doseže malo, tako kot tudi kakršnakoli pravica ne more spremeniti ali vrniti ničesar," je Bagnasco dejal na pogrebu. "Viadukt se je zrušil ... a Genova ne bo obupala. Duša njenih ljudi ... se bo še naprej borila, tako kot v preteklosti," je dodal. Tekom maše so prebrali imena vseh žrtev, opravili so tudi muslimansko molitev za dve albanski žrtvi.

Nocoj bodo ugasnili osvetlitev spomenikov

Oblasti v italijanski prestolnici Rim so že v petek sporočile, da bodo na dan žalovanja Kolosej, fontana Trevi in druge znamenitosti v mestu odete v temo. Osvetlitev spomenikov bodo ugasnili med 22. in 23. uro.

Viadukt Morandi se je zrušil v torek med nevihto, z njim je 45 metrov v globino zgrmelo več kot 30 avtomobilov in tovornjakov. Razlog za katastrofo preiskovalci še ugotavljajo, bi pa lahko bila kriva načeta jeklenica.

Italijanska vlada je že sprožila postopek odvzema koncesije zasebnemu podjetju, ki upravlja s tem delom in številnimi drugimi deli italijanskih avtocest. Podjetje Autostrade per l'Italia odgovornost zavrača, vodilni v družbi naj bi se tudi udeležili današnje pogrebne slovesnosti.

Eho |  19 .08. 2018 ob  01: 04
Molite za žive, tiste, ki so krivi za nesrečo, oni šele rabijo molitev.
kagumer |  18 .08. 2018 ob  18: 54
Danes bil v Trstu in pozorneje pogledal to njihovo "sopraelevato".. Me je bilo kar malo strah. Pa najbrž njih tudi, ker je bila skoraj prazna.