V NOVI GORICI DAN ZA ZDRAVJE: O tehnikah oživljanja in aplikaciji za samopomoč

Goriška

V okviru tedna Rdečega križa bo danes v Novi Gorici prireditev, s katero bodo skušali obiskovalcem približati uporabo defibrilatorja in jih poučiti o osnovnih tehnikah oživljanja. Prebivalcem Nove Gorice pa bodo brezplačno ponudili v uporabo aplikacijo za samopomoč i-Help.

Preko celega dneva bodo na osrednjem Bevkovem trgu potekale delavnice, ki bodo dopoldan namenjene predvsem otrokom iz šol in vrtcev. Zanje so pripravili ogled pravljice Rdeča kapljica, s katero jih želijo ozavestiti o pomenu krvodajalstva, je za STA povedala sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica Neli Skočaj.

Popoldan so namenili odraslim. Tako bodo pripravili prikazno vajo samoobrambe za ženske z Judo klubom Nova Gorica, kasneje pa se bodo znane osebnosti v dvojicah pod strokovnim vodstvom preizkusile v znanju oživljanja.

Obiskovalcem prireditve bodo tudi brezplačno izmerili krvni tlak, sladkor v krvi, določili krvno skupino, lahko pa se bodo podučili tudi o o drugih temah, ki so povezane z zdravjem.

"Do srčnega zastoja lahko pride povsod, v vseh segmentih družbe, doma ali v službi, na poti, lahko se zgodi vam ali vašemu bližnjemu, in osnovno znanje temeljnih postopkov oživljanja je tisto, ki kupuje čas do prihoda reševalcev. Da bi v takšnih situacijah vsak od nas lahko učinkovito pomagal in priskočil na pomoč, bodo ta dan za vse občane novogoriške občine in mimoidoče na voljo brezplačne delavnice oživljanja in uporabe AED," je pomen tokratne prireditve Podarimo utrip predstavila Skočajeva.

Aplikacijo i-Help si bodo lahko vsi občani novogoriške občine naložili na pametne telefone in uporabne naprave za alarmiranje in klic v sili. Primerna je predvsem za starejše, bolne občane ali tiste, ki živijo sami.

Mestna občina Nova Gorica je v zadnjih letih vse krajevne skupnosti opremila z defibrilatorji. Po besedah predsednika Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica Aleša Markočiča se bo projekt nadaljeval, saj je treba občane naučiti, kako se lahko prizadetim nudi pomoč in oživlja z defibrilatorjem.

Deli novico: