V NOVOGORIŠKI GALERIJI RAZSTAVA LUČKE ŠPAROVEC: Na papirju pušča sledi

Goriška

V Mestni galeriji Nova Gorica bodo danes ob 20. uri odprli razstavo slik in risb umetnice mlajše generacije Lučke Šparovec. Umetnica, ki jo bo na otvoritvi predstavil likovni kritik Brane Kovič, se zadnja leta čedalje bolj uveljavlja na slovenski razstavni sceni. V novogoriški galeriji bo predstavila serijo risb in slik, nastalih v zadnjih letih.

"V slikarstvu Lučke Šparovec so na izjemno subtilen način artikulirana razmerja med linijami in barvnimi površinami, ki se kažejo kot avtonomne vizualne entitete, generirane skozi dialog med prostorom in časom," je v eseju za razstavni katalog zapisal Brane Kovič.

Lučka Šparovec podobo gradi v smislu puščanja sledi, predvsem s črto. A pretežni del slikovne ploskve je risarsko nevtralen. Na večini tokrat razstavljenih slik se barva kaže kot poenotena površina v skrbno izbranih odtenkih, včasih dopolnjena s poljubno oblikovanim segmentom drugačne tonalitete, tako da pri gledalčevi zaznavi prevlada vtis monokromne zasnove ne glede na intenziteto risarskega posega vanjo, so v povabilu na otvoritev razstave zapisali v Mestni galeriji Nova Gorica.

Razstava bo na ogled do 26. aprila.

Tudi če so to predvsem abstraktna dela, avtorica na svojstven način pokaže realne predmete in dogodke iz sveta. Sama namreč pravi, da je za njeno delo vselej značilen predvsem ustvarjalni proces, ki temelji na raziskovanju in študijah. Svoje raziskovalno delo v likovnosti, pri čemer dominira predvsem risba, spontano razvija naprej s tem, da risbi dodaja tudi druge materiale, od papirja in blaga do jeklene žice.

Lučka Šparovec je bila rojena leta 1984 v Kranju. Slikarstvo je študirala na Šoli za risanje in slikanje - visoki strokovni šoli v Ljubljani, kjer je diplomirala z odliko. Magistrski študij slikarstva zaključuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Razstavljala je v Kanadi, Angliji, Rusiji, Avstriji, Italiji, na Slovaškem, v Turčiji, Izraelu in na Balkanu. Ukvarja se z risbo, slikarstvom in objekti. Je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana in Likovnega društva Kranj. Lučka Šparovec je dobitnica študijskih priznanj in študentske Prešernove nagrade za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Živi in ustvarja na Bledu.

Deli novico: