V PIRANU ZNANI ZMAGOVALCI: Najboljši film je Slava

Piran

Na osmem Festivalu evropskega in mediteranskega filma, ki se je nocoj sklenil v Piranu, je nagrada za najboljši film pripadla bolgarskemu filmu Slava v režiji Kristine Grozeve in Petra Valchanova. Nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije je žirija podelila slovenskemu filmu Zadnji ledeni lovci.

Zmagovalni film je družbenokritična drama s političnim pridihom. Govori o železniškem delavcu, ki na tirih najde vrečo denarja in jo preda policiji, v zahvalo pa ga država nagradi z novo ročno uro. Ta kaj kmalu neha teči, medtem pa arogantna vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za promet izgubi njegovo staro uro. Na tej točki se glavni junak iz obupa odloči, da bo za vsako ceno dobil nazaj svojo staro uro, kot tudi dostojanstvo.

"Film Slava je odlična kritika korumpirane družbe in medijev," je v obrazložitvi zapisala komisija. To je film z izvrstnim scenarijem in igro, ki iz malega perifernega dogodka uspe zgraditi veliko zgodbo o neukrotljivi balkanski mentaliteti, je dodala.

Film Zadnji ledeni lovci, ki sta ga režirala Jure Breceljnik in Rožle Bregar, pa pripoveduje zgodbo sodobne generacije lovcev iz inuitske skupnosti na vzhodu Grenlandije, ki se jim je življenje v zadnjih sto letih zaradi globalizacije obrnilo na glavo. "Odlikuje ga izvrstna fotografija, ki verno prikazuje težke življenjske pogoje in doprinaša k atmosferi filma. Cenimo vztrajnost, hrabrost in požrtvovalnost ekipe, ki je v težkih pogojih uspela kljub ledenemu okolju prikazati toplino ljudi, ki tam še vedno vztrajajo," je nagrado za najboljšega direktorja fotografije utemeljila žirija.

Na festivalu, ki je od torka potekal v Piranu, so prikazali 33 filmov. Že ob odprtju so nagrado za avtorski prispevek k evropski kinematografiji podelili direktorju Sarajevskega filmskega festivala Mirsadu Purivatri, danes pa so poleg nagrade za najboljši film festivala in nagrade Vinka Filača podelili še nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu, prejel jo je Boris Cavazza.

Festival vsako leto izpostavi eno od evropskih kinematografij, letos je bila na vrsti filmska produkcija Velike Britanije.

Festival evropskega in mediteranskega filma, ki vsako leto ponudi sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov, posebno pozornost namenja tudi programu za otroke in mladino, filmske projekcije pa organizatorji nadgradijo s spremljevalnimi dogodki, od delovnih srečanj in konferenc, povezanih s filmsko tematiko, do pogovorov s slovenskimi režiserji.

Deli novico:

Bolgaria |  07 .10. 2017 ob  20: 54
https://www.youtube.com/watch?v=-_gm0j1H1kc

https://www.youtube.com/watch?v=UQZ-ERQczj8

https://www.youtube.com/watch?v=iT9fCBiyJPU