V TEJ PRIMORSKI BOLNIŠNICI PRIMANJKUJE MEDICINSKIH SESTER: Zaradi tega odpovedali 30 operacij

Slovenija

V splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici so zaradi pomanjkanja medicinskih sester prestavili 30 operacij. Kot je povedal ortopedski kirurg in predstojnik kirurškega oddelka v šempetrski bolnišnici Danijel Bešič Loredan, gre sicer za nenujne operacije. Po njegovih besedah vse nujne in tudi nekatere nenujne operacije potekajo normalno.

"Tu gre samo za časovni zamik zaradi varnosti, nihče ne bo prikrajšan. Odjavili smo najmanjše možno število ljudi in takoj bodo operirani vsi, ko se vse postavi na svoje mesto, da bo zdravstvena nega dovolj močna in da bo lahko oddelek na polno delal," je povedal Bešič Loredan. Na kirurškem oddelku primanjkuje toliko srednjih medicinskih sester, da lahko zapolnijo 20 postelj namesto 30, kolikor jih imajo na oddelku, je še povedal.

Stanje je še vedno obvladljivo, je dejal predsednik sindikalne enote Sindikata delavcev zdravstvene nege v šempetrski bolnišnici Dalibor Palič, a so potrebni takojšnji ukrepi. "Stanje je sicer že kronično, vendar je prišlo do kritične meje in so začele medicinske sestre množično odhajati," je pojasnil.

Primanjkuje 35 srednjih medicinskih sester

Med leti 2013 in 2018 je v šempetrski bolnišnici dalo odpoved 142 medicinskih sester ali tehnikov. V šempetrski bolnišnici po trenutnih ocenah primanjkuje 35 srednjih medicinskih sester, 25 bi jih zaposlili za nedoločen, deset pa za določen čas.

Palič je poudaril še, da so iz bolnišnice odšle medicinske sestre in tehniki z dolgoletnimi izkušnjami, težko pa bodo brez popravljenih razmer privabili take tudi nazaj. Mlade delavke, ki so ravnokar zaključile izobraževanje, pa bo treba še marsikaj naučiti, da bodo lahko enakovredno nadomestile manjkajoče strokovne delavke. Ne le plačo, urediti bo treba tudi druge pogoje, saj so medicinske sestre zdaj tako zelo obremenjene, da si težko privoščijo dopuste in so zaradi preobilice dela že popolnoma izgorele.

Deli novico:

bublo |  09 .10. 2018 ob  20: 09
Važno je da imajo top sindikalisti in poverjeniki lepe mercedese. Za sestre in pomožno osebje se jim krepko jebe,
GINO |  09 .10. 2018 ob  09: 50
KAJ NAS BRIGA, KUPIMO RAJE OKLEPNIKE !!
KAJPAJAZVEM |  09 .10. 2018 ob  09: 27
Zanimivo, ampak vedno se je pri stavkah v zdravstvu govorilo, da primanjkuje zdravnikov. No, mogoče bodo pa določeni le dojeli, da je zdravnik sicer pomemben, ne pa edini, vsevedi in vsemogočni. In se bodo težave v zdravstvu končno lahko začele reševati na pravilen način. Kajti bolnica ni samo operacijska dvorana, ampak še cela ekipa in postrojenje, ki skrbi za nemoteno delovanje. In vsi ti so bili do zdaj krepko zanemarjani...
Bingobongo |  09 .10. 2018 ob  08: 18
To pomeni da za redno delo primanjkuje 70 med sester...podvojite te mižerne place pa boste imeli in sestre in brate in toplovodne sosede...