V VEČINI ŠOL DANES NI POUKA: V vrtcih le dežurno varstvo

Slovenija

Na področju vzgoje in izobraževanja bo danes po navedbah šolskega sindikata Sviz v več kot tisoč zavodih stavkalo med 35.000 in 40.000 zaposlenih. V šolah ne bo pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, bo program okrnjen. V Ljubljani bo v času stavke shod, pričakujejo 15.000 ljudi.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) s stavko zahteva višje plače za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo. S stavko bodo začeli danes, po napovedih pa jo bodo v prihodnjih dneh po potrebi zaostrili.

Danes bodo po navedbah Sviza stavkali v večini slovenskih javnih vrtcev ter osnovnih in srednjih šol, prav tako bodo stavkali v dijaških domovih, glasbenih in višjih šolah. V peščici zavodov, kjer so stavkali že 24. januarja v sklopu stavke v različnih dejavnostih javnega sektorja, pa stavke danes ne bo.

Kljub izmenjavi sporočil v preteklih dneh med sindikatom in pristojnim ministrstvom o tem, kaj so učitelji v šolah v času stavke dolžni zagotoviti in česa ne, so v Svizu zatrdili, da bodo poskrbeli za varstvo tistih otrok, ki jih bodo starši kljub stavki pripeljali v šolo. Varstvo bo prav tako zagotovljeno v vseh vrtcih, toda marsikje bodo skupine združene in bodo odprte le dežurne enote. Stavke niso izglasovali na nobeni od univerz, a v Svizu pričakujejo, da se bodo tudi posamezni zaposleni na univerzah udeležili protestnega shoda.

Stavkajoči iz vse Slovenije bodo na shod prišli z avtobusi, zaradi česar bo promet močno povečan.

Ta bo opoldne na ljubljanskem Kongresnem trgu. Prva od osmih govorcev bo predsednica glavnega odbora sindikata Jelka Velički, zadnji pa glavni tajnik Branimir Štrukelj. Zbrane bo prav tako nagovorila predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, globalnega združenja izobraževalcev, (ETUCE) Christine Blower.

Deli novico:

danes ob 12:31 |  14 .02. 2018 ob  12: 44
Sem čakal Vaš odgovor kako me boste nazivali.
Jaz sem Vas ogovarjal z Vi, Vi pa mene z ti.
To pove vse o Vaši kulturi in razgledanosti.
Veste, internet je hecna stvar, ker nikoli ne veš, kdo sedi na drugi strani.

jurij |  14 .02. 2018 ob  12: 44
stavke javnega sektorja ne podpiram tudi zato, ker ne poznajo meja.Danes eni jutri drugi in zahtevam ni videti konca.
@danes ob |  14 .02. 2018 ob  12: 31
-2
Seveda nisi z mano krave pasel, ker sem jaz tebe najprej učil...tudi krave pasti, pa še kaj drugega, kar danes znaš. A si to pozabil. Pa srečno.
danes ob 10:27 |  14 .02. 2018 ob  11: 04
v svojem komentarju, ki sem ga napisal ob 10.12, nisem pljuval po nobenem in še manj žalil. Napisal sam le dejstva in podatke, ki držijo.
Prosim, Vas da ne udrihate po vseh, ki se z vami ne strnjajo in imajo drugačno mnenje od vašega.
Na vaš stavek o opranih možganih je škoda zgubljati besed, ker je žaljiv.
O borbi za pravice v gospodarstvu, pa lahko odprete časopis in si preberete prenekateri članek o tem koliko so ljudje tam pomembni in koliko so pomembne njihove pravice.
Veste, tam obstaja stavek: če želiš delat, delaj. Če ti kaj ne paše (plača, dopust, prosti dnevi, mobing)odidi, ker jih veliko čaka na tvoje delavno mest.
IN ŠE TO OD JAVNIH USLUŽBENCEV JE PRIČAKOVATI DRUGAČI NAČIN KOMUNIKACIJE, KER NISMO KRAV SKUPAJ PASLI.
stavka  |  14 .02. 2018 ob  10: 42
v privat sektorju...s tem samo dokazujete da res nimate trdnih temeljev pod nogami...

samo to bi vprasa.....KAKO se stavka v privat sektorju?

v naprej se vam zahvaljujem za odgovor....
@@resnica 10:27 |  14 .02. 2018 ob  10: 33
v gospodarstvu po hitrem postopku zmanjšajo število zaposlenih, V javnem sektorju pa ste lenuhi in delomrzneži žaščiteni bolj kot kočevski medvedi. Če vam je res tako slabo in hudo,pojdite na svoje in se dokažite,ustvarite kaj z lastnim delom. Vsem na državnih jaslih , razen tistih ki delajo za drobiž, je treba zmanjšat plačo za 30%
@resnica |  14 .02. 2018 ob  10: 27
-2
In kaj ste zase v gospodarstvu naredili? Ste stavkali? Ste se borili za svoje pravice? Ali so vam samo politiki in gospodarstveniki oprali možgane o krizi? Za svoje pravice se je treba boriti. To je bilo in bo . V vsej zgodovini. In, namesto da pljuvate po tistih , ki se borijo, raje si odprite oči in se jim pridružite .
resnica |  14 .02. 2018 ob  10: 12
V največji krizi je gospodarstvo izgubilo 60.000 delovnih mest, medtem ko so jih v javnem sektorju na novo zaposlili 10.000 ..nobene logike,,toda to so njihovi volilci...in sedaj jih je že toliko,da samo z njimi zmagajo volitve,,, to je vsa umetnost vašega vprašanja.......
kr ena |  14 .02. 2018 ob  10: 09
So stavkali gasilci, med.sestre, policaji...noben njihove stavke ni občutil. Ko stavkajo šolniki so zaprte šole, vrtci...in ljudje si morajo dopust jemat. In ne, ne podpiram tega da stavkajo z 35 dni dopusta, 1300 eur plače itd...Ne vem na podlagi česa ima šolnik 35 dni dopusta...res ne razumem. Težke razmere dela? Nevarnost na del.mestu? kr neki....
@jurij |  14 .02. 2018 ob  09: 53
res je, imaš prav. sem čistilka v javni upravi in "prisesana na državne jasli" in zato nisem delavka po tvoje. zato dobivam dodatek k plači, da imam sploh minimalno plačo. Bom pa o tvoji ideologiji povedala tudi svojima otrokoma, da nisem delavka.
@šolnik |  14 .02. 2018 ob  09: 27
največji sovražnik svojemu narodu je prepožrešna javna uprava.
Šolnik |  14 .02. 2018 ob  09: 25
Nekaj pa so ti šolniki zgrešili v svojem delu. Vzgojili so narod , ki nima rad niti samega sebe, kaj šele sebe. Narod, ki drug drugemu zavistno meče polena pod noge, narod, ki ne privošči uspešnosti , narod, ki vedno vse zna o drugih in je vedno pameten za druge, narod, ki je šel skozi njihove roke, a je v trenutku, ko je iz šol izstopil, pozabil, da so bile ure in ure, skrbi in znanja njemu posvečene, narod, ki je največji sovražnik samemu sebi...In ta narod živi v Deželi, ki je lepa deželica pa ne.....
1