V VRTOJBI PRIJELI 19 ILEGALNIH MIGRANTOV: Njihov spremljevalec prodajal še heroin in kokain

Kronika

Blizu državne meje z Italijo, natančneje v Vrtojbi, so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica v ponedeljek popoldan prijeli skupino 19 ilegalnih migrantov, med katerimi je bilo 12 državljanov Pakistana in sedem državljanov Bangladeša, so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Fotografije so simbolične.

Kot so sporočili s policije, je bila štirim migrantom nudena zdravniška pomoč. Vsi so v postopku zaprosili za azil, zato so jih namestili v Azilni dom Ljubljana in Azilni dom Logatec. Šest ilegalnih migrantov je bilo mladoletnih, zaradi česar je v postopkih sodeloval tudi Center za socialno delo Nova Gorica.

Poleg migrantov so policisti z območja PU Nova Gorica prijeli tudi voznika kombija, s katerim so se ilegalni migranti prevažali. Gre za 31-letnega slovenskega državljana in voznika spremljevalnega osebnega avtomobila, 34-letnega državljana BiH, s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki sta tujce prevažala od državne meje z Republiko Hrvaško in preko Slovenije do Vrtojbe.

Zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države so kriminalisti zoper osumljena odredili pridržanje in med drugim izvedli tudi hišno preiskavo na naslovu stalnega bivališča 34-letnega osumljenca. Na hišni preiskavi so zasegli več zavitkov prepovedanih drog heroin in kokain, zaradi česar se je postopek nadaljeval tudi v smeri utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnja in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Oba osumljenca so s kazensko ovadbo privedli v postopek k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je zoper 34-letnega osumljenega državljana BiH, odredil hišni pripor. 

Sicer so na območju PU Nova Gorica policisti v letošnjem letu zaradi nedovoljenega prestopa zunanje schengenske državne meje s Hrvaško obravnavali 80 ilegalnih migrantov (lani osem), ki so bodisi z javnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, vlak, taxiji) ali z organiziranimi prevozi po prestopu meje s Hrvaško poskušali pripotovati na mejo s Slovenije z Italijo in pot seveda nadaljevati naprej v Italijo, še navajajo na policiji.

Med njimi je bilo največ državljanov Pakistana, Bangladeša, Alžirije, ostala državljanjstva pa v manjšem številu. V letošnjem letu so tudi italijanski varnostni organi izročili slovenski policiji v postopek 34 tujcev (lani dva), slovenske policija pa je italijanskim varnostnim organom izročila oziroma vrnila šest migrantov (lani osem), ki so nezakonito pripotovali v Slovenijo.

Na območju PU Nova Gorica so zabeležili tudi porast kršitev Zakona o tujcih zaradi nedovoljenega vstopa na t. i. notranji meji, torej iz Italije v Slovenijo, saj je bilo letos obravnavanih 129 tujcev (lani 66). Porast problematike ilegalnih migracij na območju PU Nova Gorica v letošnjem letu je po mnenju policije treba umestiti v kontekst širše problematike ilegalnih migracij v Sloveniji v letošnjem letu.

Deli novico:

@eho in vsi ostali |  07 .10. 2018 ob  12: 06
jaz in ti ter ostali smo krivi da je prišlo do tega .ko je bil čas je bilo treba stopit na ulice in protestirat proti vojni v siriji in še kje drugje.ne mi ne.kruha in iger hočemo, zdaj imamo kruha in iger v evropi.zdaj pa skačete po teh imigrantih.so krivi drugi mi pa prav ne.hinavci ste - smo.takšni ločinci smo kot tisti ki je streljal na njih in še strelja.zato ker smo dovolili.ah bla bla bla.
Eho |  06 .10. 2018 ob  22: 38
Tudi sam sem proti vsakim nelegalnim prestopom mej. Da do tega prihaja nisem jast kriv. Za vse to so krivi vojni dobičkarji, oziroma zločinci, ter njim podobni manipulanti polni skritih motivov vseh vrst. Za to kar se dogaja ni kriv en sam migrant, ravno tako tudi jast ne.
Eho |  06 .10. 2018 ob  22: 29
Noben človek se ni rodil kot parazit. Prihajajo iz vojnih in ne-vojnih območij. Tisti, ki prihajajo iz ne-vojnih območij so ravno tako, kot tisti, ki prihajajo iz vojnih območij zapustili ravno tako razrušeno domovino, ki je bila porušena v prejšnjih vojnah.

@Eho |  06 .10. 2018 ob  20: 16
In takih, z otrokom v narocju je manj kot en promil. Ostalo so to, kar je rekel Cezar. Vsi so tu zaradi nasega socialnega sistema. Zakaj ne gredo v Savdsko Arabijo, kjer jim je okolje bolj domace? Zato ker jim ni naklonjeno. Nihce noce imeti parazite v riti!
@Eho |  06 .10. 2018 ob  20: 11
si prav rekel, ''delati''.
Cezar |  06 .10. 2018 ob  02: 02
To niso ilegalni migranti, to so socialni paraziti.
Eho |  06 .10. 2018 ob  01: 33
Vse nas hočejo skregat med sabo. Vam je sploh lahko jasno kako hudo je poštenemu človeku z otrokom v naročju, ko se znajde pred bodljikavo žico v neznani deželi, doma so ga preganjali, kamor koli gre ga preganjajo, skriva se kot žival. Belčki so pozabili kako so bežali ilegalno v Argentino, pa so jih kljub temu, da so bili brez papirjev in vsega, tam sprejeli, ker so prišli med ljudi in ne med belčke jajogalave.....

Smrt fašizmom, svoboda narodom.

Eho |  06 .10. 2018 ob  01: 26
Denar, ki se ga po zakonu zbira v te namene, tako ali tako ne bi prešel v roke tipo domačinov. Če bi jim vrnili vse kar jim je Evropa nakradla in uničila, bi mi bili reveži in ne oni. Marsikdo pa je tudi pozabil, kakšne plače smo vlekli nekoč ko smo še delali za Irak, Iran, Libijo, itn.....

Vsega tega so krivi desničarji, oziroma kapitalisti in njihovi fašistični sateliti, ki imajo v svojih rokah 98% svetovnega kapitala.
Bogi  |  05 .10. 2018 ob  22: 02
Che dio c'e la mandi buona..almeno lui..
jna vojnik |  05 .10. 2018 ob  16: 49
ratatatatatatatata i nema problema
Pa kaj |  05 .10. 2018 ob  16: 04
je potrebno toliko stroškov in dela policije,ter ostalih?Ljudje, pa to plačamo mi državljani,oni pa se svobodno sprehajajo po Evropi.Kje so povečane kontrole meje in ostali ukrepi proti izkoriščanju azil? Na ta način bo Evropa propadla.