VAS MIKA SODELOVANJE V REFERENDUMSKI KAMPANJI? Ulovite zadnji vlak

Slovenija

Vsi, ki želijo sodelovati v kampanji pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru, se lahko kot organizatorji kampanje še danes prijavijo Državni volilni komisiji. Obenem morajo odpreti posebne transakcijske račune za financiranje kampanje.

Medtem ko je uradna kampanja pred ponovljenim referendumom stekla že v petek, pa se organizatorji kampanje vanjo še vedno lahko vključijo. Rok za to se izteče danes, ko lahko organizatorji DVK še obvestijo o vstopu v kampanjo ter odprejo transakcijske račune.

Kot kaže, bo tokrat v referendumski kampanji sodelovalo manj organizatorjev kot ob razveljavljenem glasovanju septembra lani, ko se jih je prijavilo 32. Do ponedeljka do 15. ure je to storilo 19 organizatorjev. Med njimi so zaenkrat pobudnik referenduma Vili Kovačič, parlamentarne stranke SMC, SD, NSi, Levica in Stranka Alenke Bratušek, državna inženirska družba DRI ter še nekatere zunajparlamentarne stranka, skupine in posamezniki.

V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča ne bo vlade, kar pa ne pomeni, da bodo manjkali tudi glavni akterji na strani podpornikov zakona.

V ponovljeni kampanji je pričakovati podobne poudarke kot lansko poletje. Nasprotniki uveljavitve zakona si prizadevajo predvsem za drugačno traso in cenejšo izvedbo projekta. Podporniki zakona medtem izpostavljajo pomen drugega tira za razvoj slovenskega gospodarstva.

Vili Kovačič

Pobudnik referenduma je ob začetku kampanje izpostavil, da bo udeležba na ponovljenem glasovanju ključna. Kovačič se nadeja poštene kampanje, predsednik SMC Miro Cerar pa izpostavlja pomen projekta za prihodnost Slovenije. Oba sta volivce pozvala k čim večji udeležbi.

Na tokratnem referendumu se bo sicer prvič zgodilo, da bodo volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Kovačič je namreč izid septembrskega glasovanja uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki je glasovanje razveljavilo.

Deli novico:

pero |  17 .04. 2018 ob  08: 25
Vrhovni sodniki odrešitelji kršiteljev. Zapravljajo davkoplačevalski denar in so sami sebi v ponos.
Marjann |  17 .04. 2018 ob  08: 10
-2
Vili bije predzadnjo bitko v svojem življenju, ni čudno, da je tako brezbrižen.