VILA RAFUT GRE NA DRAŽBO: Namesto obnove poplačilo dolgov Univerze na Primorskem

Goriška

Lastnik vile Rafut oziroma Laščakove vile pri Novi Gorici, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, se je odločilo za njeno prodajo na javni dražbi. Potrebna je namreč temeljite obnove v vrednosti okoli štiri milijone evrov, a niti pristojno ministrstvo niti novogoriška občina, ki bi jo lahko brezplačno pridobila, nimata sredstev za to.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so poleti ocenili, da so izčrpane vse druge možnosti, zato bodo vilo, če se ne bo v vmesnem času pokazala za boljšo še kakšna druga možnost, poskušali prodati, so za STA pojasnili na ministrstvu.

O tem so se, kot so dodali, predhodno posvetovali z Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in ministrstvom za kulturo ter oddali evidenčno naročilo za pripravo poročila o ocenjeni vrednosti nepremičninMinistrstvo bo zdaj pripravilo besedilo javne dražbe in ga uskladilo z vsemi navedenimi ustanovami, pa tudi z Mestno občino Nova Gorica. Slednja je namreč poleg države solastnica dela parka okrog vile, ki je tako kot stavba neprecenljive vrednosti in zato zaščiten.

Za občino preveliko breme

Ministrstvo je občino zaprosilo, da predloži oz. dopolni dokumentacijo za ureditev parka. To je namreč predpogoj za podajanje informacij potencialnim kupcem oz. za pripravo javne dražbe. Kupec mora vedeti, kakšne pravice bi imel v parku, kje lahko dostopa, koliko ga lahko uporablja za lastne potrebe, kakšna je odprtost parka in podobno.

Hkrati je ministrstvo novogoriško občino obvestilo, da je vse do objave javne dražbe pripravljeno postopek prekiniti, če bi občina izkazala interes. Ministrstvo namreč podpira prenos lastninske pravice vile Rafut na Mestno občino Nova Gorica, so pojasnili. Novogoriški župan Matej Arčon je sicer že poleti dejal, da si je občina že z obnovo gradu Rihemberk naložila veliko breme ter da si ne more privoščiti še enega podobnega. Morebitnemu kupcu pa da so pod določenimi pogoji pripravljeni oddati občinski del parka v okolici vile.

Obnovo vile so načrtovali že pred leti. Država je kot njena lastnica denar zagotovila, občina pa je pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo. Vendar je bilo potrebno dovoljenje dopolnjevati z ukrepi za protipotresno varnost, ministrstvo pa je denar leta 2008 namesto za vilo namenilo za poplačilo dolgov Univerze na Primorskem.

Pojasnil je, da je občina zainteresirana za ohranitev svojega dela parka ter da tudi ministrstvo svojega dela ne more prodati, saj gre po zakonu o varstvu narave za neodtujljiv del.

Park bi le oddali, ne pa tudi prodali 

Če bi se našel kupec za vilo in bi želel imeti v souporabi tudi občinski del parka, s tem, da bi zanj skrbel, bi mu ga - odvisno od vsebin, ki bi jih želel umestiti v vilo in park - oddali v najem, ne pa prodali, je še dejal župan.

Laščakova vila na Pristavi pri Novi Gorici, znana kot vila Rafut, je stavba v neoislamskem slogu. Leta 1909 jo je zgradil Anton Laščak, ki je bil v začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propadaZadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil Zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in nezadržno propadajo.

S stavbo sta imela visokošolsko ministrstvo in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti velike načrte. V njej so želeli urediti raziskovalno in študijsko središče novogoriške univerze, prostor pa naj bi dobil tudi Center za evromediteranske študije Emuni.

munk |  22 .11. 2017 ob  08: 37
SRAMOTA ZA MONG IN NJENE "VLADARJE" KI BODO IZ MESTA NAREDILI ZABAČENO SELO OZIROMA EN VELIK NAKUPOVALNI CENTER. FUJ!!!!