VIŠJE PLAČE ZA KUHARJE IN NATAKARJE: "Gostinske poklice je treba narediti vredne zaupanja"

Gospodarstvo

Sindikat delavcev gostinstva in turizma, Turistično gostinska zbornica in sekcija turizma in gostinstva pri Združenju delodajalcev Slovenije so danes podpisali aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije za dvig najnižjih osnovnih plač. Za največ, okoli 15 odstotkov, se zvišujejo osnovne plače kuharjev in natakarjev.

Predsednik Turistično gostinske zbornice Andrej Prebil je ob današnjem podpisu aneksa v Ljubljani poudaril, da je ta dogodek pomemben za razvoj slovenskega turizma, saj je ta pomemben gradnik delovnih mest, saj ima panoga veliko potencialno rast. Zbornica že dalj časa zaznava pomanjkanje ustreznega gostinskega kadra in potrebo po ustreznem vrednotenju dela.

"Zavedamo se, da nadaljnji razvoj in rast turizma ne bosta možna brez reševanja kadrovske problematike, v kar bo treba vložiti več naporov tako na strani delodajalcev kot pristojnih državnih organov. Zavedanje pomena vlaganj v kadre terja celosten pristop k ukrepom za višje vrednotenje dela, motivacijo zaposlenih v panogi in višjo kakovost storitve, ki so pogoj za uspešen nadaljnji razvoj gostinstva in turizma v Sloveniji," je opozoril Prebil. Ob tem pa izpostavil, da je povišanje vrednosti posameznih tarifnih razredov le eden od nujnih ukrepov na tem področju.

Z dvigom plač so se osredotočili predvsem na plače najbolj obremenjenih delovnih mest, to so predvsem kuharji in natakarji, ki spadajo v četrti in peti tarifni razred in ki se jim plače zvišujejo za 15 odstotkov, je pojasnil predsednik sekcije gostinstva in turizma pri Združenju delodajalcev Igor Škrinjar. "S tem bomo tudi pridobili nov kader, predvsem pa ga je treba tudi zadržati," je dejal in dodal, da je velik odliv kadra v druge poklice.

Po podpisu aneksa se osnovne plače v prvem tarifnem razredu, kamor spadajo predvsem čistilke, zvišujejo za dober odstotek, v drugem, kjer so povečini sobarice, se osnovne plače zvišujejo za slabe tri odstotke, v tretjem tarifnem razredu, kamor spadajo sobarice in pomožni kuharji ter pomožni natakarji, pa se zvišujejo za 14,7 odstotka. Za 15,5 odstotka se zvišujejo plače v četrtem tarifnem razredu, v petem pa za 12,2 odstotka. V ta dva razreda spadajo kuharji in natakarji.

Naslednji korak so pogovori o novi kolektivni panožni pogodbi. Škrinjar je povedal, da bodo partnerji do tega petka poslali vsak svoje predloge in pripombe, da bi lahko v naslednjih tednih prišli do kakovostne nove pogodbe.

Predsednik Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Kristijan Lasbaher je dodal, da prav podpis aneksa pomeni dobra izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi. V njej so sicer odprli 16 poglavij, med drugim tudi poglavji delovnega časa in kraja opravljanja dela. Veliko pa bo tudi zgolj lepotnih popravkov. Škrinjar je spomnil, da je treba gostinske poklice narediti "vredne zaupanja, kot so bili nekoč".

Deli novico:

banana split - |  29 .11. 2017 ob  17: 18
konjak pa za flambirane palačinke, cheffeur ?
Konjak |  29 .11. 2017 ob  17: 10
Pijani zapitek že ob treh polpoldan govori kaj je pomembno.
MELENAE |  29 .11. 2017 ob  15: 43
dandanes za manj kot 10€ na uro na obali nihče niti ne prdne. niti nekvalificiran delavec. in niti na črno.
@samo povem |  29 .11. 2017 ob  15: 32
se strinjam s tabo, ma očitno delodajalca malo briga , če se delavec trudi ali ne. itak vemo , da so minimalne urne osnove, denar na roke, delo na črno .....
samo povem |  29 .11. 2017 ob  15: 13
vse razumem, ampak oprosti, vsaj minimalen približek pa se ja potrudiš dat.
enim rata spontano, eni pa nikoli ne bojo za tako delo.
mam 40, ma se mi zdi osnova, da človeka vsaj vikaš. jaz vikam vse..
predvidevam,da je bila njena oprava po naročilu delodajalca (privabiti slinaste stranke, ne vem), ampak ..
za moje pojme neprimerno. spoštuj se, če te že drugi ne.
@samo povem |  29 .11. 2017 ob  15: 05
za kar praviš ti je kriva država, ker je deregurirala poklice. To pomeni, da ne rabiš imeti šole ( trgovci, natakarji, mesari....)
muffa |  29 .11. 2017 ob  15: 04
za vse delavce minimalna neto plača 1000 eur in potem se pogovarjamo dalje !!!!!
samo povem |  29 .11. 2017 ob  15: 00
nisem prebrala članka..
se strinjam, da so premalo plačani. delala eno poletje in lahko rečem, ne hvala. najhujše je delati z ljudmi.
ne strinjam pa se,da ta poklic opravlja nekvalificirana oseba..ne govorim toliko o izobrazbi, ampak
o pojmu opravljanja poklica natakar ipd.
da stopi do mene šinjorina in reče: čaw ,kaj boš? ..s čingumom, hlačkah,ki komaj
pokrijejo lulo, zgoraj top..
nanka me ne prašaj kaj bom..


a |  29 .11. 2017 ob  14: 41
sobarice,čistilke,receptorji,vzdrževanje.....