VLADNA SLUŽBA ZA ZAKONODAJO PRITRJUJE: Pogajanja in dogovor s sindikat niso več mogoči

Slovenija

Vlada, ki nima polnih pooblastil, ne bi smela voditi pogajanj s sindikati javnega sektorja in sklepati dogovorov, ki imajo znatne finančne posledice na odhodkovni strani proračuna, pritrjuje vladna služba za zakonodajo. Kot pojasnjuje, bi navedeno namreč pomenilo izvajanje bistveno nove politike na področju plač.

Do vprašanja pogajanj in sklepanj dogovorov s sindikati javnega sektorja se je vladna služba za zakonodajo opredelila na prošnjo vlade. V mnenju pa je izpostavila, da bi izvajanje takšne bistveno nove politike na področju plač - z morebitnim predlaganjem nove zakonodaje - imelo dolgoročne ali trajne finančne posledice za državo in s tem tudi za kreiranje politik prihodnjih vlad s polnimi pooblastili.

Na podlagi navedenega služba meni, da ta pogajanja načeloma ne predstavljajo tekočega posla, "razen če bi se izkazalo, da je to potrebno, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države".

Tudi priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države ne spada med tekoče posle, "nujne za nemoteno delovanje države", so ocenili v službi vlade za zakonodajo. "Predlog vlade državnemu zboru, naj prizna Palestino (...) lahko počaka na vlado, ki bo po volitvah imela polna pooblastila," so sporočili.

Kot so zapisali, zakon o stavki sicer določa, da morajo stavkovni odbor in predstavniki organov, ki jim je napovedana stavka, od dneva napovedi stavke in med njo poskušati sporazumno rešiti nastali spor, vendar pa je treba to določbo razumeti tudi v kontekstu opravljanja tekočih poslov. Navedeno po mnenju službe velja tudi za sindikate, "ki bi morali pri stavkovnih aktivnostih upoštevati bistveno spremenjene okoliščine, ki so posledica opravljanja zgolj tekočih poslov vlade".

V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, sicer od vlade še vedno pričakujejo, da bo odločala o sklenitvi dogovora z njimi. Kot so sporočili v ponedeljek, so ji za to dali teden dni časa. Prepričani so, da ne le da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev sodijo med tekoče posle, temveč bi si vlada glede na možne posledice stavkovnih aktivnosti tudi v času opravljanja tekočih poslov morala prizadevati doseči dogovor s stavkajočimi sindikati.

Deli novico:

glavno |  21 .03. 2018 ob  16: 15
da banditi gurajo krajo drugi tir naprej, pa na vse pretege hočejo krast
ZDENKO |  21 .03. 2018 ob  15: 59
Skoda, kaj to pomeni, da ne bo vec stavk torsic ? Pa tako fajn so se imeli otroci na fraj dnevih !