VLAK JE IZTIRIL ZARADI PREVELIKE HITROSTI: Strojevodja je izklopil avtomatični sistem za nadzor

Svet

V nedeljski železniški nesreči na severozahodu Tajvana, v kateri je umrlo 18 ljudi, je vlak iztiril zaradi prevelike hitrosti, je danes sporočilo tajvansko sodišče. Strojevodja je osumljen "poklicne malomarnosti", ker je izklopil avtomatični sistem za nadzor hitrosti vlaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagibni vlak Puyuma Express s 366 potniki je iztiril v mestu Suao v okrožju Yilan na severovzhodu otoka. V nesreči je bilo poškodovanih 187 ljudi.

Sodišče, ki je pregledalo dokaze in zaslišalo strojevodjo, je potrdilo, da je strojevodja izklopil sistem za avtomatsko zaščito (ATF), ki nadzoruje hitrost vlaka. Ko se je vlak približeval postaji Xinma, pred katero je iztiril, je namesto 80 vozil 140 kilometrov na uro.

Potniki so poročali, da se je vlak, preden je iztiril, močno tresel in je vozil prehitro.

Strojevodja je sistem ugasnil na prejšnji postaji in ga ni ponovno prižgal, ker se je pogovarjal z železniškim koordinatorjem, poroča AFP. "Ko je izklopil ATF, ni več imel pomoči avtomatičnega nadzora nad hitrostjo in avtomatičnega zaviranja, zato bi moral ustrezno ukrepati, saj je vedel, da se bliža ostremu ovinku. Namesto tega je zavrl tik pred platformo, zaradi česar je vlak iztiril," je sodišče zapisalo v izjavi.

To je najhujša železniška nesreča na Tajvanu v zadnjih 25 letih. Leta 1991 je v trčenju dveh vlakov na severu Tajvana umrlo 30 ljudi, 112 je bilo ranjenih.

Deli novico:

Justino |  23 .10. 2018 ob  12: 43
Najbrž z pilotom nekaj ni bilo o.k. saj nebi tako hudo hitro vozil !