VOLITVE 3. JUNIJA: Obeta se hud spopad med Šarcem, Janšo in Židanom

Slovenija

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor. Volilna napoved časnikov Dnevnik in Večer poldrugi mesec pred parlamentarnimi volitvami kaže, da bo v prihodnjih tednih potekal oster boj za zmago med Listo Marjana Šarca, SDS in SD, iz tekme pa prav tako ni izključena SMC.

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor, ki bo danes tudi podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek.

Predsednik republike je danes spomnil na zakon, ki določa, da se predčasne volitve opravijo najprej v 40 dneh in najkasneje dva meseca od dneva razpisa. Tako je imel predsednik republike na voljo tri možne datume za datum glasovanja - 27. maj, 3. ali 10. junij.

Po posvetu s poslanskimi skupinami in pravnimi strokovnjaki se je Pahor odločil za nedeljo, 3. junija. Nedelja po tem, torej 10. junij, bi bil že tako datum rednih volitev, kar se mu ni zdelo prav. Sprva se mu je zdela utemeljena možnost 27. maj, a je po posvetovanju, zlasti s pravnimi strokovnjaki, to možnost opustil, saj bi skoraj ves prvi teden kampanje potekal v času prvomajskih praznikov in dela prostih dni.

"Možnost izpodbijanja volitev zaradi tega razloga obstaja," je dejal in spomnil, da se je to zgodilo pred štirimi leti. Ustavno sodišče mu je sicer takrat dalo prav, zdaj pa je presodil, da je že tako čas povečane politične negotovosti, zato je prav, da se odloči tako, da ne bo vzbujala dodatnih dvomov o datumu volitev. Dejal je še, da upa, da bo kampanja potekala v strpnem vzdušju ter da bo rezultat volitev čim bolj jasen.

Napovedan hud boj med Šarcem, Janšo in Židanom

Na vprašanje, ali se bodo udeležili parlamentarnih volitev, je pozitivno odgovorilo 55,2 odstotka vprašanih, 19,6 odstotka pa jih je odgovorilo, da se bodo volitev verjetno udeležili. Med vprašanimi se jih 15 odstotkov volitev zagotovo ne bo udeležilo, 4,5 odstotka se jih verjetno ne bo udeležilo, 5,8 odstotka vprašanih pa tega še ne ve.

Rezultati ankete, ki jo je za oba časnika med 9. in 12. aprilom izvajala agencija Ninamedia, v njej pa je bilo anketiranih 1000 ljudi, so pokazali, da bi, če bi bile volitve to nedeljo, za Listo Marjana Šarca glasovalo 18,5 odstotka vprašanih, za SDS 18,3 odstotka, za SD pa 17,6 odstotka vprašanih. Za SMC bi glasovalo 12,3 odstotka vprašanih, sledijo pa Levica s 7,7 odstotka ter DeSUS in NSi s po sedmimi odstotki.

Medtem ko je pri SD, ki jo vodi Dejan Židan, delež volivcev po spolu takorekoč izenačen - le za malenkost so SD bolj naklonjene ženske kot moški -, sta Lista Marjana Šarca in SDS bolj moški stranki, saj bi zanje glasovalo več kot 60 odstotkov moških. Prav tako imata Šarčeva stranka in SDS Janeza Janše večji delež volivcev s podeželja kot SD. SMC so bolj naklonjeni moški kot ženske.

Križanja podatkov kažejo, da DeSUS privlači predvsem ženske, saj so skoraj štiri petine volivcev stranke Karla Erjavca ženskega spola. Nasprotno pa v strukturi volivcev Levice z več kot 70 odstotki krepko prevladujejo moški. Kar 96 odstotkov volivcev DeSUS je upokojencev, v starostnih skupinah do 45 let ga kot svojo volilno bazo ni navedel niti eden anketiranec. največji delež volivcev, mlajših od 30 let, dosega Levica.

Ostale stranke se po volilni napovedi Dnevnika in Večera ne bi uvrstile v parlament, saj ne dosegajo štiriodstotnega parlamentarnega praga. Za SLS bi glasovalo 2,8 odstotka vprašanih, za Dobro državo in SNS 1,7 odstotka, za Stranko Alenke Bratušek 1,3 odstotka, prav toliko bi jih glasovalo za Listo novinarja Bojana Požarja. Sledijo Združena desnica ter Lista Andreja Čuša in Zelenih Slovenije s po 0,7 odstotka, Združena Levica z 0,6 odstotka in Davkoplačevalci se ne damo z 0,4 odstotka.

Deli novico:

ista sranja |  16 .04. 2018 ob  12: 39
samo druga pakovanja
vsi |  15 .04. 2018 ob  20: 19
-1
so isti. BOJKOT !!...
face |  15 .04. 2018 ob  17: 35
-1
da te prime sr..,mnogim od teh bi bilo prepovedat da se ukvarjajo z politiko,kaj pa še da bi "vodili" državo
v RS |  15 .04. 2018 ob  12: 15
-1
volijo samo še naivneži in pa bosanke.
kopi |  15 .04. 2018 ob  09: 33
Lista Bureka Šarca ima 314 članov, na kongresu jih je bilo 138.
In naj bi vodili v javnomnenjskih raziskavah?
Je možen še globji poden?
rdeći sfuqatorji |  15 .04. 2018 ob  09: 32
do onemoglosti cvilijo : samo Jnše ne ....
lahko je zorgutanće borat kresnjena goubović rop znojilja sada šarić ...sam Janša ne...
garjavi rdeći izdajalci in sfukatorji Slovenije in Slovencev
ANIČNEBO |  15 .04. 2018 ob  00: 06
DRAGI moj Šarec. Obljubljati nekaj imaginarnega, neostvarivega in pri tem dobrohotno priznati da so to reči ki terjajo ustavno večino je tipičen manever ALIBI POLITIKANTA.. Da vsaj ne bi omenili plačo od 1.000,00eurov za delavca.. Trdo delo pa znate obljubit, a ne. Kot da delavec osem in več ur igra žepni biljard in onaniše z ročajem lopate. Zgleda da vama Kamniške Alpe, MENINA in KRIM krepko omejujeta politične razglede. Svet je treba najprej videti, spoznati ga in na njem se učiti. In za to je Švica vzor kateremu tisti ki želijo nekaj narediti v opravljanju svojega poslanstva voditelja stremijo. In prosim , ne trositi nebuloze o skoraj propadli državi ki nestrpno čaka na odrešenika. Kaj tako malo poznate lastno državo in državljane v njej. Govoriti o koaliciji in izražati permanentno konfliktnost do vseh ki so nekaj dali tej državi ni samo neumestno, je žaljivo in svojevrsten cinizem. No , za tem stojim, tu ste neprekosljivi ta čas. Na dolgi rok pa to sigurno ne šteje,
@Živel G. Janša |  14 .04. 2018 ob  23: 23
Eh, eh kratkovidni, naivni domoljub, ki z "velikim" vodjo drvi v prepad.
@mi in TISTI |  14 .04. 2018 ob  23: 18
"Pametni" in "izkušeni" Sloveniji nikoli ne boste koristili s svojo neudeležbo, pa tudi vaši "pametni in izkušeni" komentarji niso zaželeni! Kapirate?
mi |  14 .04. 2018 ob  20: 21
-2
ki nismo izkušeni tudi ne hodimo več na volitve. res da nismo izkušeni ma tudi mone nismo.
TISTI |  14 .04. 2018 ob  20: 01
-3
TA PAMETNI IN IZKUŠENI SPLOH NE HODIMO VEČ NA VOLITVE.
Živel G.Janša  |  14 .04. 2018 ob  19: 21
-5
Domoljubi smo s teboj - vedno!
Ostali pa so za šaraca dejana violetu itd do tokija.....
1