VREMENOSLOVCI 'GROZIJO' Z VRNITVIJO ZIME: Uživajte v tem tednu!

Medtem ko god sv. Gregorja, ki ga obeležujemo ravno danes, napoveduje pomlad, vremenoslovci 'grozijo' z vrnitvijo zime. V velikem slogu naj bi se vrnila okoli 19. marca. Ta teden bomo še deležni prijetnih temperatur, pa tudi dežja. Danes lahko ponovno poplavlja morje.

"Arktični vdor ponovno v srce Evrope? To je pokazal nedeljski večerni izračun evropskega modela ECMW. Po njem bi nas zajel ob koncu tedna in dosegel vrhunec naslednji ponedeljek. Skupinski izračun daje na 850 hPa okoli -10 °C, kar pomeni, da je vse večja verjetnost, da se zgodi le malo manjši vdor, kot je bil letos februarja, pa vseeno prodor s povratno dobo vsaj 10 let," je pojasnil Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon.si.

Temperature bi se v tem primeru, vsaj v primerjavi s sedanjimi, krepko znižale in po vsej državi bi lahko ponovno zavladale zimske razmere. Zobe utegne pokazati še burja. "Ali bo takšna oziroma podobna napoved obveljala, bo sicer znano v kratkem," je povedal Grizančič in dodal: "Vsekakor ne pospravljajte zimskih oblačil in počakajte z menjavo gum, tudi Primorci!"

Izkoristite ta teden, kljub dežju!

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bodo občasno padavine, deloma plohe, lahko tudi zagrmi. Predvsem na vzhodu bodo vmes sončna obdobja. Še bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na vzhodu in ob morju okoli 15 °C, poroča Agencija RS za okolje (Arso).

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, sredi dneva in popoldne pa bodo krajevne padavine, deloma plohe in tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 4 do 11, na Primorskem in v vzhodnih krajih okoli 13 °C. 

V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe, ki pa bodo manj pogoste kot v torek. V četrtek se bo pooblačilo. Sprva bo občasno deževalo na zahodu, zvečer pa bodo padavine zajele večji del države, piše na spletni strani Arsa.

Morje lahko poplavi

Kot opozarja Arso, se reka Krka in njeni pritoki razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Krka bo danes in v torek še zmerno naraščala. Največji pretok okoli 300 m3/s v Podbočju bo predvidoma dosegla v noči na sredo. Manjše reke v porečju Krke se bodo danes in v torek še razlivale. Polnijo se kraška polja na Dolenjskem in Notranjskem krasu, ponekod so v naslednjih dneh možna razlivanja.

Gladina morja bo danes povišana v večernih urah med 18.00 in 20.30. Pri tem lahko morje poplavi najnižje dele obale.

Razlivati se je pričela tudi Kolpa, ki bo največji predvideni pretok 480 m3/s dosegla v noči na torek. Zaradi taljenja snega se še razlivata Pesnica in Dravinja. Ljubljanica se bo v naslednjih dneh razlivala na Ljubljanskem baru v območju pogostih poplav. Razlijejo se lahko tudi manjše reke v njenem zaledju. V manjšem obsegu se bo danes razlivala Vipava.

Deli novico: