VSE NARED ZA ZLATO LISICO: Kdo je favoritinja in kaj morate vedeti, če greste v Kranjsko Goro

Šport

Kranjska Gora bo še sedmič gostila tekmovanje svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico. Proga Podkoren je pripravljena na najboljše veleslalomistke in slalomistke sveta. Prva favoritinja za naslov skupne zmagovalke Zlate lisice je Američanka Mikaela Shiffrin, ki na Gorenjsko prihaja s popotnico sedmih zmag v letošnji sezoni.

Najbolj vroča tekmovalka v belem cirkusu, 22-letna Shiffrinova, lahko v Kranjski Gori še izboljša svoj izkupiček zmag v svetovnem pokalu. Doslej jih je osvojila 38, dvakrat je zmagala tudi na slalomih v Mariboru - leta 2015 in lani, ko je še drugič dobila tudi lisičkino kombinacijo. Kranjska Gora ostaja neznanka za senzacijo iz Kolorada, saj v Podkorenu še ni bila na stopničkah.

Odlično je sezono začela tudi Nemka Viktoria Rebensburg z zmagama na uvodnih dveh veleslalomih. Zadnji veleslalom, na katerem je bila Rebensburgova druga, Shiffrinova tretja, je dobila Italijanka Federica Brignone, ob Manueli Mölgg najresnejša italijanska kandidatka za oder za zmagovalke.

Lanska Zlata lisica bo ostala v spominu predvsem po Tini Maze

Med favoritinjami za stopničke je tudi svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki ji slovenski prizorišči ležita, saj je zmagala na veleslalomih tako v Kranjski Gori (leta 2012) kot v Mariboru (2017).

Lanska Zlata lisica v Mariboru je bila nekaj posebnega zaradi tekmovalnega slovesa Tine Maze, ki si je pred ciljem snela smuči in odkorakala med legende. Slovenke so lani dobro nastopile. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela specialistka za hitre discipline Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je bila v veleslalomu 14., v slalomu pa deseta. Štuhčeva bo zaradi okrevanja po operaciji poškodovanega kolena izpustila tokratno lisičko kot tudi celotno sezono.

Najuspešnejša tekmovalka na lisičkinih tekmah je še vedno Švicarka Vreni Schneider z osmimi zmagami, šestimi slalomskimi in dvema veleslalomskima, eno zmago manj ima Švedinja Anja Pärson, ki je na lisici dobila pet slalomov in dva veleslaloma. Najuspešnejši Slovenki sta Mateja Svet in Tina Maze, vsaka s po tremi zmagami na lisici.

Na obeh tekmah v Kranjski Gori bo nastopilo po šest Slovenk. Zelo samozavestne po odličnem uspehu v Lienzu, ko so bile tri v prvi enajsterici, manjkale pa so le stopničke, so veleslalomistke Ana Drev, obetavna domačinka Meta Hrovat in Tina Robnik. Slalomski preboj prav pred domačim občinstvom si želita Maruša Ferk in Ana Bucik.

Za pester program za gledalce je poskrbljeno

Kranjska Gora bo še sedmič nadomestna lokacija za tradicionalno žensko tekmovanje, potem ko Mariborčanom na Pohorju ni uspelo pripraviti proge zaradi pretoplega vremena in pomanjkanja snega. V soboto bo ob 9.30 v Podkorenu start prve veleslalomske vožnje, ob 12.15 pa finalne. Ob enakem času bo tudi začetek obeh voženj nedeljskega slaloma.

Organizatorji, ki so se v Kranjski Gori morali odpovedati spremljevalnemu programu, predvidenem za središče Maribora, bodo dobro poskrbeli za gledalce v ciljni areni smučarskega poligona v Podkorenu. V soboto jih bodo med veleslalomskima vožnjama zabavali Frajkinclarji, v nedeljo pa Saška Lendero.

Organizatorji opozarjajo, da bo v okolici ciljne arene dovoljeno le parkiranje vozilom z ustreznimi parkirnimi kartoni, zato bo najboljše parkirati že v Kranjski Gori ali Podkorenu, na površinah, ki bodo označene z informacijskimi tablami in jih bodo tja usmerili policisti ali reditelji. Smučarjem, ki bodo želeli v Veliko dolino (Podkoren 2), bo dostop omogočen preko naselja Podkoren do Rateč in tam s ceste za Planico nazaj po kolesarski cesti do Velike doline.

Deli novico: