Z NJO RAVNALI KOT S PSOM? Tragedija deklice tik ob hrvaški meji

Svet

Na Hrvaškem je včeraj odmeval članek britanskega časnika Guardian o smrti deklice iz Afganistana. Ta je umrla nedaleč od meje s Hrvaško, potem ko naj bi hrvaški policisti njeno družino z meje vrnili nazaj v Srbijo, nakar je deklico povozil tovorni vlak. Hrvaško notranje ministrstvo je že zavrnilo navedbe Guardiana o odgovornosti hrvaških policistov.

Družina Hussiny s štirimi otroci - vsi mlajši od desetih letih - je bila približno leto dni v Srbiji, kjer so čakali na možnost za legalen vstop na Madžarsko. Potem ko so slišali, da je v zadnjem času nekoliko popustil nadzor na meji s Hrvaško, so se 21. novembra odločili, da bodo poskusili srečo tam, navaja Guardian.

Nekaj ur kasneje jih je našla hrvaška policija, za katero so sprva mislili, da jih bo rešila, saj so nameravali zaprositi za azil. A so jih policisti kljub prošnjam prepeljali do mejnega prehoda in jim ukazali, da se v temi ob železniški progi vrnejo v Srbijo, piše časnik.

Madina Hussiny

Ko so hodili ob progi, je pripeljal tovorni vlak in naletel na nesrečno Madino Hussiny. S težko poškodovan deklico v naročju je družina odhitela nazaj do hrvaških policistov in prosila za pomoč. Hrvaški policisti so jih najprej namestili v kombi in nekaj časa preverjali njihove podatke, šele nato so jih odpeljali v ambulanto, a bilo je prepozno, je še poročal Guardian.

Potem ko so poročanje časnika povzeli hrvaški mediji, se je oglasilo hrvaško notranje ministrstvo, ki je zanikalo odgovornost hrvaških policistov za nesrečo in navedbe, da ti niso pravočasno pomagali ponesrečeni deklici. Kot so zatrdili, "ravnanje hrvaške obmejne policije ni na noben način povzročilo nesreče niti smrti deklice".

Družina deklice 

Policisti poklicali nujno medicinsko pomoč

V sporočilu za javnost so zapisali, da je vlak dekle povozil 21. novembra okoli 20. ure kakih 250 metrov na srbski strani meje. Skupino oseb, ki je hodila ob progi, naj bi opazili s pomočjo termovizijske kamere, potem pa so slišali sireno lokomotive in zaviranje vlaka.

Malo kasneje sta do hrvaških policistov pritekla neznana ženska in moški z otrokom v naročju, ki je imel hude poškodbe glave in ni kazal znakov življenja. Policisti so poklicali nujno medicinsko pomoč ter so žensko in otroka s terenskim vozilom prepeljali do železniške postaje v Tovorniku, kjer so počakali na zdravnike. Moškega in še pet članov skupine so zadržali na meji.

Nekaj po 21. uri so zdravniki ugotovili smrt deklice, ki je bila rojena leta 2009, so še dodali na ministrstvu ter zapisali, da se je mati prostovoljno odločila, da se skupaj s preostalimi člani skupine vrne v Srbijo. Objavili so tudi, da ne poznajo podrobnosti preiskave, ki je v pristojnosti srbske policije, a obžalovali smrt otroka.

Deli novico:

BOBO |  09 .12. 2017 ob  21: 18
Zdaj veste , zakaj ni za verjeti Hrvatom glede niti najmanjše zadeve. General Praljič je bil nedolžen kot ti Policaji.
Pravim beguncem in v vsakem primeru |  09 .12. 2017 ob  21: 16
-2
otrokom je neoprostljivo ne pomagat, vse ostale pa po najkrajšem možnem postopku od kjer so prišli.
ivane |  09 .12. 2017 ob  16: 54
kako ni vojne če droni še vedno streljajo naključne ljudi
@v Afganistanu ni vojne |  09 .12. 2017 ob  15: 32
-2
Hočeš torej reči: prav jim bodi. Bednik.
v Afganistanu ni vojne. |  09 .12. 2017 ob  14: 37
če bi bili doma, bi bila živa.
Žalost |  09 .12. 2017 ob  10: 11
Hrvati so hinavci. Sovražijo vse kar ni hrvaško. RIP
RIP |  09 .12. 2017 ob  10: 03
Ubogica... Ma kakšno življenje...
Počivaj v miru |  09 .12. 2017 ob  09: 48
Krut je ta svet.