Z VLAKOM IZ LJUBLJANE V TRST IN BENETKE: Predvidoma septembra

Slovenija

Direktna potniška železniška povezava iz Ljubljane v Trst in Benetke bo predvidoma zaživela s septembrom, so povedali na Slovenskih železnicah (SŽ). Italijanski državni prevoznik Trenitalia bo na relaciji vozil dvakrat na dan, potnikom pa bi lahko bilo na voljo tudi novo postajališče ob tržaškem letališču v Ronkah.

Na SŽ so za STA pojasnili, da te dni potekajo aktivni dogovori s pristojnimi službami na italijanski in slovenski strani za izvedbo projekta. V teku je tako pridobitev homologacije elektromotornih potniških garnitur italijanskega prevoznika za uporabo na tej čezmejni povezavi.

Vzpostavitev prometa na SŽ predvidevajo septembra.

Pomočnik direktorja Slovenskih železnic Miloš Rovšnik je medtem za Radio Koper minuli teden povedal, da so od italijanskih kolegov dobili zagotovila, da bi vožnja vlakov res lahko stekla v devetem mesecu letos. "Govorimo o delovnem datumu 9. september, ki pa ga bomo potrdili do konca februarja v obliki sporazuma," je napovedal.

Direktna povezava do letališča v Ronkah

Vlak naj bi na povezavi med slovensko prestolnico in eno najpomembnejših evropskih turističnih destinacij, ki velja tudi za pomembno prometno vozlišče, predvidoma vozil dvakrat dnevno. Po Rovšnikovih besedah poskušajo s Trenitalio in drugimi uskladiti predvsem to, da bi imel vlak čim boljše povezave do letališča v Ronkah ali da bi vsaj en vlak na dan tja neposredno tudi peljal.

Odprtje novega postajališča pri letališču je napovedno za 19. marec.

Na SŽ so sicer spomnili, da železniška povezava na tej relaciji obstaja že danes, vendar s prestopi preko Opčin do Trsta in od tam naprej po Italiji. Kot je za Radio Koper povedal Rovšnik, trenutna storitev prek Opčin in avtobusnega transferja naprej na železniško postajo v Trst stane devet evrov in to bodo na SŽ imeli tudi za izhodiščno ceno za povezavo med Ljubljano in prestolnico Furlanije-Julijske krajine.

Po Rovšnikovih zagotovilih je za novo železniško povezavo veliko zanimanja tudi med turističnimi agencijami v Sloveniji kot v Italiji. Italija je največji emitivni trg slovenskega turizma, povezave s sosednjo Italijo, z izjemo cestnih, pa so slabe. Letalske povezave ni, železniška pa za zdaj, kot rečeno, obstaja zgolj s prestopanjem.

Deli novico:

Sprdnja |  13 .02. 2018 ob  11: 46
Kaj se bahate o liniji...ko koper nima vlaka..vsi se presedajo v divaci the best!