ZA BOLJŠI RAZVOJ MLADIH MOŽGANOV: Z otroki vsak dan v naravo

Zdravje

Če bi se otroci več igrali zunaj s svojimi vrstniki in če bi doma zagotovili osnovne potrebe po varnosti, ljubezni, sprejetju, dobri samopodobi in tudi samouresničenju, potem se otrokom po mnenju doktorice nevropediatrije Tine Bregant ne bi bilo treba zatekati v digitalni svet. "Peljite otroke vsak dan v naravo," svetuje Bregantova.

Na prvi nacionalni konferenci o preprečevanju zasvojenosti s spletom v organizaciji Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout, ki je potekala ta teden, so priznani strokovnjaki predstavili pomembna priporočila za krepitev zdrave in uravnotežene uporabe spleta med otroki, mladostniki in odraslimi.

Sodobni uporabniki interneta so izpostavljeni mnogim izzivom pri vzpostavljanju zmerne in ustvarjalne uporabe digitalnih naprav, povezanih v spletne vsebine, ki pomembno vplivajo na naše zdravje. Tudi v svetu vse bolj prepoznavajo težave s prekomerno uporabo spleta, zlasti zasvojenost z igranjem videoiger, ki bo letos uvrščena na seznam motenj v novi verziji mednarodne klasifikacije bolezni Svetovne zdravstvene organizacije, so povedali organizatorji.

Digitalizacija otrokovega razvoja ni ustrezna

Kakšne so zakonitosti razvoja možganov v otroštvu in mladostništvu, kako lahko uporaba tehnologij spodbuja ali hromi razvoj, kateri osebnostni in drugi dejavniki se povezujejo s specifično uporabo tehnologij, je v prispevku Digitalizacija otrokovega analognega razvoja poskusila odgovoriti specialistka pediatrije in doktorica nevropediatrije Tina Bregant.

"Tudi strokovnjaki se še učimo, nimamo še vseh odgovorov, kako sodobne tehnologije vplivajo na otroške možgane. A vidimo posledice. Vemo, da se igranje določenih videoigric povezuje z motnjami pozornosti, z agresivnostjo, z depresijo. A prisotnost teh težav še ne pomeni, da sta jih povzročila internet in uporaba spleta," je pojasnila Bregantova.

Nedvomno je, da sodobna tehnologija vpliva na naše življenje in življenja naših otrok. Bregantova opozarja predvsem starše, da digitalizacija otrokovega razvoja, ki pa je v osnovni vlogi analogen, ni najbolj ustrezna. Računalnik je lahko zelo dober učitelj, vendar pa naši otroci, kot je dejala, potrebujejo predvsem ljubečo odraslo osebo, ki v njih vidi človeka.

Vsak dan v naravo!

"In to je tisto, kar nam manjka. Zatekanje v digitalni svet, ker ne dobimo v analognem svetu, zlasti kot otroci, ko so naši možgani posebej ranljivi in dovzetni za spremembe, ima lahko nepopravljive posledice," je poudarila Bregantova.

Tudi naši otroci v Sloveniji so bolj zasedeni, saj večino časa preživijo pred zasloni, zato Bregantova svetuje staršem, naj otroke peljejo vsak dan v naravo.

Deli novico: