ZAČENJA SE LOV NA EVROPSKO KRONO: Slovenski rokometaši najprej z Makedonijo

Šport

Hrvaška bo od danes do 28. januarja gostila 13. evropsko prvenstvo v moškem rokometu. Na zadnjem sklepnem turnirju pred dvema letoma na Poljskem je smetano pobrala Nemčija, med 16 elitnimi izbranimi vrstami stare celine pa bo enajstič nastopila tudi Slovenija, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila odličje bronastega leska.

V skupini A v Splitu bodo igrali Hrvaška, Švedska, Srbija in Islandija, v skupini B v Poreču Francija, Belorusija, Norveška in Avstrija, v skupini C v Zagrebu  Nemčija, Makedonija, Črna gora in Slovenija, v skupini D v Varaždinu pa Španija, Danska, Češka in Madžarska.

V drugi del tekmovanja se bodo iz vseh štirih skupin naprej prebile po tri najboljše reprezentance. V drugem delu bo zagrebška Arena gostila tekme reprezentanc iz skupine A in B, Varaždin pa iz skupine C in D. Odločilne tekme za najvišja mesta bodo v največji hrvaški dvorani v Zagrebu.

Na dosedanjih dvanajstih evropskih prvenstvih je bila najbolj uspešna Švedska, ki je osvojila štiri odličja najbolj žlahtnega leska, potem ko je slavila na Portugalskem 1994, v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002. Druga na lestvici je Francija, ki je zmagala v Švici 2006, Avstriji 2010 in na Danskem 2014, po dve zmagi pa imata Danska in Nemčija. Prva je slavila na Norveškem 2008 in v Srbiji 2012, druga pa v Sloveniji 2004 in na Poljskem 2016. Na zaključnem turnirju v Španiji 1996 je bila najboljša Rusija.

Vujovićeva 20-erica

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović je po zadnjem treningu v domovini včeraj določil 20 rokometašev, ki bodo danes zjutraj z vlakom Slovenskih železnic odpotovali v Zagreb, prav tako pa šestnajsterico za prvi del evropskega prvenstva na Hrvaškem. Vujović je kot zadnjega prečrtal Sašo Barišića-Jamana.

Vsaka ekipa ima med prvenstvom na voljo šest menjav - dve v prvem, dve v drugem in dve pred tretjim delom.

Na seznamu dvajsetih rokometašev so Matevž Skok, Blaž Blagotinšek, Matic Verdinek, Nik Henigman, Gašper Marguč, Vid Kavtičnik, Blaž Janc, Gregor Potočnik, Darko Cingesar, Nejc Cehte, Miha Zarabec, Marko Bezjak, Jan Grebenc, Igor Žabič, Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar, Patrik Leban, Urban Lesjak, Matic Suholežnik in Urh Kastelic.

Med šestnajsterico za prvi del EP 2018 Vujović ni uvrstil Potočnika, Cehteta, Lebana in Kastelica.

Tako so se veselili rokometaši po eni od zmag na SP V Franciji, nekateri letos ne bodo mogli pomagati kolegom.

S seznama je črnogorski strokovnjak na slovenski klopi črtal Sašo Barišića-Jamana. Že pred tem so s seznama kandidatov odpadli poškodovani Niko Medved, David Miklavčič, Vid Poteko, Matej Gaber in Jure Dolenec.

Slovenija se bo v Zagrebu najprej pomerila z Makedonijo, tekma bo v soboto ob 19.30. V skupinskem delu bo igrala še z Nemčijo in Črno goro, v primeru uvrstitve v drugi del pa jo nato v Varaždinu čakajo še tekme z najboljšimi tremi izbranimi ekipami iz skupine D, kjer nastopajo Danska, Španija, Madžarska in Češka.

Deli novico:

ma |  12 .01. 2018 ob  17: 34
dejmo fantje, pokažite, da ste iz pravega testa. Navijam za vas. Srečno.