ZAČETEK SOJENJA MALOMARNEMU ZDRAVNIKU: Raka zamenjal za vnetje, napaka usodna za bolnika

Kronika

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je začelo sojenje zdravniku pulmologu Damjanu Birtiču iz šempetrske bolnišnice, ki ga obtožujejo malomarnega zdravljenja bolnika, ki je po dobrem letu dni umrl zaradi raka na pljučih. V svojem zagovoru je šempetrski zdravnik pojasnil celoten potek bolezni Steva Petrovića in zanikal očitek tožilstva.

Damjan Birtič

Že na predobravnavnem naroku Birtič ni priznal krivde. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja Petrovića med junijem 2012 in majem 2013, saj ga je zdravil zaradi vnetne bolezni pljuč namesto rakavega obolenja, ki je bilo konec leta 2013 za bolnika usodno.

Tožilka Ana Radovanović Širok je danes med branjem obtožnice Birtiču dejala, da bolnika nikoli ni napotil na terciarno zdravljenje niti ni izvršil bronhoskopije. Ob nenehnih bolečinah na desni strani prsnega koša, težkem dihanju in vročini ter vedenju, da je bolnik dolgoletni kadilec, zanj ni odredil dodatnih preiskav, ki bi lahko pokazale na morebitno rakavo obolenje.

Birtič je na današnjem zagovoru povedal, da je bolnika v roku enega leta obravnaval večkrat kot ostale bolnike, zdravil ga je tudi po nasvetih starejših kolegov, ki so mu odsvetovali invazivne posege na tako hudo bolnem. Ob številnih rentgenskih in CT slikanjih je upošteval diagnoze radiologov in tako bolnika zdravil po njemu najbolj optimalnih načinih.

Bolnik je umrl zaradi pljučnega raka, ki so ga odkrili v četrtem stadiju in je bil tako neozdravljiv. Še v času zdravljenja pa so iz šempetrske bolnišnice svojcem poslali predlog za izvensodno poravnavo glede odškodnine zaradi napak v zdravljenju, je danes pojasnila hči pokojnega Polona Petrović. Zaradi hudo bolnega Petrovića svojci na njihovo ponudbo niso odgovorili, kasneje pa v šempetrski bolnišnici niso več pristali na njihove zahteve.

Poleg Birtičevega zagovora so danes zaslišali še Polono Petrović in ženo Metko Mininčič ter zdravnika radiologa v šempetrski bolnišnici Ivana Lebana. Slednji je povedal le, da je že ob slikanju pokojnikovih pljuč ugotavljal, da gre za tipična pljuča kadilca.

Sojenje se bo nadaljevalo tudi v sredo z zaslišanji ostalih predlaganih prič.

Petrović je sicer po več kot enoletnem zdravljenju 31. decembra 2013 umrl zaradi pljučnega raka. Svojci pokojnega so proti šempetrski bolnišnici vložili civilno tožbo po tistem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Petrovićevi svojci od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354.000 evrov odškodnine. Prepričani so, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno.

Deli novico:

curlo |  22 .06. 2018 ob  09: 26
Najbolj žalostno v našem zdravstvu je to, da smo mi navadne ovce ujeti v početja posameznih zdravnikov , ki so premnogokrat usodna. Kot sem že napisal so mnogi mladi nadobudneži šli med zdravnike in pri tem pozabili kdo je bil Hipokrat in kaj je mnoga leta predstavljal njihovemu cehu. Na žalost so novodobni dohtarji samo sence starejšim generacijam, ki so se dobesedno razdajale za paciente. Tem sedaj bi morali prisego nekoliko predelati in jo preimenovati v hipokritovo....pravzaprav zamenjati eden samoglasnik za drugega. Žal jih vodi samo gonja za denarjem in smo mi navadni nesrečniki pri vsem tem le nekakšna kolateralna škoda.
premalo podatkov |  20 .06. 2018 ob  12: 53
-1
niste razumeli - nisem zagovarjal tega zdravnika!...
QRS |  19 .06. 2018 ob  21: 43
ne poznam tega primera - vendar pa, raki skoraj zmeraj zraven povzročijo tudi vnetje ... ...