ZAKAJ MOŠKI "UMIRAJO", KO JIM TERMOMETER POKAŽE 37: Preden se ponovno norčujete iz njih, preberite to

Zdravje

Splošno znano je, da moški težje prenašajo bolezen kot ženske. Ob prehladu, virozi ali temperaturi nad 37,2 se počutijo, kot da "umirajo". Zaradi tega so pogosto predmet posmeha, ženske pa jih rade obravnavajo kot otroke in "jokice". Pa vendar so nemški znanstveniki dokazali, da moški ne pretiravajo …

Dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein, imunologinja iz Innsbrucka, se ukvarja z raziskovanjem razlik med imunskim sistemom med spoloma. Rezultati njenih študij bodo zagotovo razveselili moške, katerih partnerke se iz njih norčujejo. Poenostavljeno povedano, zaradi razlik v imunski reakciji na bolezen moški pogosteje zbolijo kakor ženske. "Proti patogenim mikroorganizmom, ki napadajo telo, se borijo specifične imunske postaje in nespecifične imunske postaje. Slednje so uspešne izključno v borbi proti nekaterim patogenim mikroogranizmom, kot je virus gripe, in v tem primeru organizmu omogočijo, da se sam bori proti virusu, bakterijam in parazitom. Število specifičnih postaj pa je majhno. Da bi se patogeni mikroorganizem uničil, se morajo specifične postaje pomnožiti," pojasnjuje imunologinja.

In ravno na tej točki prihaja med spoloma do razlik v imunski reakciji, piše Večernji list. Medtem ko ženski hormon estrogen pomaga pri množenju specifičnih imunskih postaj, je učinek moškega testosterona ravno nasprotni. Že zgodnejše raziskave so potrdile, da ima estrogen močne zaviralne učinke proti HIV-u, eboli in hepatitisu. "Estrogen stimulira imunski sistem, testosteron pa ga zavira," potrjuje tudi dr. Marcus Altfeld, imunolog iz Hamburga. "Ženski imunski sistem reagira hitreje in agresivneje na patogene mikroogranizme od moškega sistema," je pojasnil.

Znanstveniki priznavajo, da jim ni jasno, zakaj hormon, ki daje moškim sicer odličja moškosti, istočasno moški spol zdravstveno slabi. Razlago so poiskali v daljni zgodovini. "V kameni dobi, ko so ljudje živeli izpostavljeni različnim nevarnostim, je ženski imunski sistem deloval predvsem z namenom zaščititi še nerojenega ali novorojenega otroka, zato se je močneje razvil," je prepričan Alrfeld. Z nosečnostjo in materinstvom povezuje močnejši imunski sistem tudi Grubeck-Loebensteinova.

Hkrati pa imunologinja slabši imunski sistem moških ne povezuje le s hormoni. Pripisuje ga tudi dejstvu, da se moški pogosteje nezdravo prehranjujejo, so manj disciplinirani, ko zbolijo, ter se redkeje cepijo.

Deli novico:

Am vedi te |  07 .01. 2018 ob  12: 45
Ta stavek: "Pripisuje ga tudi dejstvu, da se moški pogosteje nezdravo prehranjujejo, so manj disciplinirani, ko zbolijo, ter se redkeje cepijo." ...je veljal 50 let nazaj!
Zdaj greš v ženski javni WC in hitro ugotoviš kolko so disciplinirane! Greš v McDonalds prešteješ moške in ženske in spet ugotoviš kdo je v večini......
Moderni znanstveniki bi morali biti novinarji in pisati svoje rumene strani!
Bigboss |  03 .01. 2018 ob  04: 38
Koncno sedaj vem zakaj imajo zenske rade svece.. seveda vsak pravi moski ima rad, da mu zenska prizge sveco
MILOJKA |  02 .01. 2018 ob  22: 51
še slabši so od otrok,tejko,da ne rečejo naj jim prižgejo sveča.
Japajade |  02 .01. 2018 ob  17: 49
Moški = jokice