ZASTOJI ŽE NASTAJAJO! Izognite se tem cestam

Slovenija

Pred nami sta prometno obremenjeni sobota in nedelja v smeri Avstrije in Hrvaške, napovedujejo na Darsu. Vozniki lahko pričakujejo daljše čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško, čakanje na mejnih prehodih z Avstrijo pa se lahko podaljša tudi zaradi povečanega nadzora avstrijske policije.

Največ gneče bo vsak poletni vikend na mejnih prehodih s Hrvaško v Istri in na mejnem prehodu Gruškovje na Štajerskem. Ob daljših čakalnih dobah na prehodu Gruškovje na Darsu voznikom priporočajo mejna prehoda Zavrč in Središče ob Dravi.

Pred odhodom na pot je pomembno, da potovanje načrtujemo vnaprej in sproti preverjamo stanje na cestah. Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov poiščimo alternativne poti. Če je le mogoče, se na pot odpravimo, ko so glavne prometnice proti turističnim destinacijam manj obremenjene. Sicer pa izberimo manj obremenjene ceste in mejne prehode ter se na pot odpravimo v čim bolj zgodnjih jutranjih urah. Pred začetkom potovanja poskrbimo za poln rezervoar goriva, dovolj vode, pa tudi za kakšen prigrizek, ki pride prav, če obstanemo v daljšem zastoju.

Promet proti morju zgoščen, nastajajo čakalne dobe na meji s Hrvaško

Čakalna doba za osebna vozila je na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Metlika, Obrežje, Rogatec, Dobovec in Gruškovje. Osebna vozila morajo za vstop in izstop iz države čakati uro in pol, prav toliko morajo za izstop iz Slovenije čakati vozila na mejnem prehodu Dobovec. Na mejnih prehodih Gruškovje, Starod in Sečovlje morajo vozniki za vstop v državo čakati približno eno uro. Najdlje bodo za prečkanje meje proti Hrvaški čakali na prehodu Gruškovje, in sicer eno uro in 45 minut, na prehodih Sečovlje in Starod pa 20 minut oziroma eno uro.

Promet je na cestah v smeri morja že močno zgoščen, ponekod zato nastajajo zastoji. Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško je za osebna vozila daljša čakalna doba. Zastoji so tudi v Avstriji in na Hrvaškem proti Sloveniji, poroča prometno-informacijski center.

Gost promet z zastoji je tudi na ljubljanski zahodni obvoznici na razcepu Kozarje proti Brezovici, na primorski avtocesti med Brezovico in Logom proti Kopru in na štajerski avtocesti med priključkom Žalec in Celje-center v smeri Maribora. Nastal je kilometrski zastoj. Prav tako zastoji zaradi povečanega prometa nastajajo na cestah Rogatec-Dobovec, Izola-Strunjan, Seča-Sečovlje, Šmarje-Koper, Koper-Šmarje-Dragonja in pred predorom Ljubelj proti Avstriji.

Deli novico: