ŽELJA DRŽAVE: V šolah bi ponovno uvedli predmet obramba in zaščita

Svet

Češka vlada premierja Andreja Babiša želi v šolah ponovno uvesti predmet obramba in zaščita. Šolarji bi se morali po njihovem naučiti, "kaj pomeni biti Čeh", je danes za spletno izdajo češkega časnika MF Dnes dejala obrambna ministrica Karla Šlechtova.

Predmet so sicer odpravili leta 1991, približno leto in pol po žametni revoluciji, ko so mirno zrušili komunistični režim, piše nemška tiskovna agencija dpa. Sedaj pa želijo v šolski načrt ponovno vključiti obrambo, v okviru katere bi se učili o vojski, prvi pomoči in ravnanju v primeru terorističnega napada. Šolarji ne vedo, ali naj bi se ob napadu "skrili pod mize ali zbežali", je dejala ministrica. V čeških šolah sicer že sedaj poučujejo o češki obrambi. Kritiki pa vidijo v novem predmetu "militarizacijo družbe".

Češka je od leta 1999 članica zveze Nato. Od leta 2005, ko so odpravili obvezno služenje, pa jim ne uspe doseči svojih ciljev glede novih rekrutov. Trenutno v češki vojski služi okoli 23.000 vojakov.

Češka manjšinska vlada je sicer januarja izgubila glasovanje o zaupnici v parlamentu in opravlja tekoče posle. Babiševa populistična stranka Ano pa bi lahko uresničila svoj načrt s podporo drugih strank v parlamentu. Ano ima sicer v 200-članskem parlamentu samo 78 poslancev.

Deli novico:

Simon |  14 .02. 2018 ob  03: 57
Samoupravljanje z temelji marxizma
Pinko.palinko |  13 .02. 2018 ob  18: 41
Čakam, da se naši jugonostalgiki spomnejo kaj takega. Dobri stari časi, ko so polpismeni upokojeni oficirji dijake in študente učili razstavljati puškomitraljez M 57. Zelo koristno in uporabno znanje, ki nam je večkrat prav prišlo.