ZGODBA, KI JE SPROŽILA ŽIVAHNO RAZPRAVO: Rodil se je štiri leta po prometni nesreči staršev

Nadomestna mama iz Laosa je decembra lani rodila kitajskega dečka, ki je luč sveta uzrl štiri leta po smrtonosni prometni nesreči svojih staršev, poročanje kitajskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Starši pokojnih so sprožili pravno bitko, da so dobili dostop do oplojenih zarodkov umrlega para.

Oplojene zarodke so hranili v bolnišnici kitajskega mesta Nanjing na vzhodu države. Dečka so ob rojstvu poimenovali Tiantian, kar v kitajščini pomeni sladek.

Na Kitajskem je nadomestno materinstvo sicer kaznivo, zaradi česar se premožnejši Kitajci odločijo poiskati tovrstne možnosti v tujini. V sosednjem, siromašnem Laosu tako že cveti prava industrija nadomestnega materinstva, ki je v tej državi zakonito. Pred tem se je to dogajalo na Tajskem, Kambodži in Nepalu, kjer pa so v zadnjih letih tovrstno prakso prepovedali.

"Vedno se smeji. Njegove oči so podobne hčerkinim, po videzu pa bolj spominja na svojega očeta," je za kitajske medije povedala babica Hu Xingxian.

Stari starši so morali premagati marsikatero oviro

Stari starši so morali sicer za svojega vnuka še pred njegovim rojstvom premagati marsikatero oviro. Kot je pojasnil strokovnjak za nadomestno materinstvo Liu Baojun, ki je pomagal družini, so sprva nameravali zarodke v Laos odpeljati z letalom, a nobena letalska družba ni bila pripravljena prevzeti steklenice v velikosti termovke s tekočim dušikom, v katerem so bili shranjeni štirje zarodki. Družina se je nato odločila, da bo dragoceni tovor v Laos odpeljala po cesti.

Naslednja težava je nastopila glede rojstva novorojenčka ob morebitni vrnitvi na Kitajsko. Za otroke, ki se rodijo zunaj države prek nadomestnega materinstva je namreč potrebno z analizo DNK potrditi, da ima vsaj eden od bioloških staršev kitajsko državljanstvo. Noseči nadomestni materi iz Laosa so zaradi tega uredili turistično vizo, s katero je prišla na Kitajsko, kjer je rodila v zasebni kliniki v mestu Guangzhou na jugu države. Novorojenček je po rojstvu moral ostati v porodnišnici še 15 dni, da so oboji stari starši opravili test DNK, prek katerega so lahko potrdili, da gre dejansko za njihovega vnuka in da sta bila oba starša kitajska državljana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zgodba na Kitajskem sprožila živahno razpravo

Tiantianov dedek Shan Xinnan je za kitajske medije medtem razkril, da bodo počakali, da bo deček postal "starejši in modrejši", preden mu bodo povedali za usodo njegovih staršev. "V vmesnem času mu bomo povedali, da njegova mama in oče živita v tujini. Zagotovo mu bomo povedali, kaj se je zgodilo, ali imamo kakšno drugo izbiro," je še dejal.

Zgodba je na Kitajskem sprožila živahno razpravo, predvsem o trpljenju tistih staršev, ki so zaradi kitajske politike enega otroka, izgubili edinca, ter zahtevah, da bi zakonsko dovolili nadomestno materinstvo. "Gre za družino, ki je bogata in si je to lahko privoščila. A številni so izgubili svojega edinega otroka. Ali bi jim vlada morala ponuditi podporo za ceno, ki so jo plačali, ker so sledili uradni politiki načrtovanja družin," se je tako glasil eden od komentarjev na družbenem omrežju Weibo, ki je kitajska različica Twitterja.

Tri desetletja dolgo kitajsko politiko enega otroka so leta 2016 nadomestili s politiko dveh otrok.

Deli novico: