ZGODOVINSKO SREČANJE: Donald Trump in Kim Jong Un za isto mizo

Svet

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Chung Eui-Yong je po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Beli hiši dejal, da je predsednik Severne Koreje Kim Jong Un izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države in povabil Trumpa na pogovor, ta pa je povabilo sprejel.

Donald Trump

Pred vrhom ZDA-Severna Koreja bo predvidoma aprila prišlo do vrha med Južno in Severno Korejo.

Do srečanja naj bi prišlo do maja letos, ni pa še znano kje. Trump ne bo šel v Pjongjang, Kima ne bo v Washington in potrebno bo najti nevtralni teren.

Države kot je Slovenija so se doslej ponujale kot možen kraj srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o možnosti severnokorejsko-ameriškega vrha pa doslej ni nihče razmišljal.

Kim Jong Un

Chung Eui-Yong je pred Belo hišo še dejal, da Kim Jong Un sprejema nadaljevanje rednih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter, da se bo Severna Koreja vzdržala novih jedrskih in raketnih poskusov. Oboje je veliko presenečenje, saj sta doslej Rusija in Kitajska pozivale ZDA naj se odpovedo vojaškim vajam, ker bodo na ta način morda Kima prepričale v pogajanja.

Chung je Trumpu poročal o pogovorih njegove delegacije pred kratkim v Pjongjangu in dejal, da je Trumpovo vodstvo ter njegova politika maksimalnega pritiska skupaj z mednarodno solidarnostjo pripeljala do tega o čemer govori. Prenesel mu je tudi pohvalo in priznanje predsednika Moona Jae-ina.

Južnokorejska delegacija

Kim Jong Un je delegaciji Južne Koreje povedal, da je zavezan k de-nuklearizaciji in obljubil, da se bo Severna Koreja vzdržala nadaljnjih jedrskih ali raketnih poskusov ter izrazil razumevanje, da se morajo rutinske skupne vojaške vaje med Južno Korjeo in ZDA nadaljevati.

Izrazil je tudi željo, da se čim prej sestane s Trumpom. "Predsednik Trump je bil hvaležen za poročilo in je dejal, da se bo sestal s Kimom Jongom Unom do maja, da se doseže trajna de-nuklearizacija," je dejal Chung in izrazil optimizem glede nadaljevanja diplomatskega procesa za možnost mirne rešitve. Na koncu je še pribil, da so Južna Koreja, ZDA in partnerji odločni v vztrajanju, da ne bodo ponavljali napake iz preteklosti in se bo pritisk nadaljeval dokler Severna Koreja ne uskladi besed z dejanji.

Napoved srečanja med Trumpom in Kimom ter izraz pripravljenosti Severne Koreje, da se jedrsko razoroži je dobrodošla novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zmerjanja med obema voditeljema.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da Trump zelo ceni prijazne besede delegacije Južne Koreje in predsednika Moona Jae-ina. "Povabilo za srečanje s Kimom Jongom Unom na še nedoločenem kraju in ob nedoločenem času bo predsednik Trump sprejel. Veselimo se Severne Koreje brez jedrskega orožja, medtem pa morajo sankcije in maksimalni pritisk veljati naprej," je sporočila Sandersova.

Če bo do srečanja med Trumpom in Kimom res prišlo, bo to prvo takšno srečanje v zgodovini med ameriškim in severno-korejskim predsednikom torej med državama, ki sta formalno še vedno v vojni, ker se je korejska vojna od leta 1950 do leta 1953 le s premirjem in črto premierja še vedno varujejo ameriški vojaki.

Deli novico:

Bojan |  27 .04. 2018 ob  15: 30
Če bi bila pametna bi se zdruzila(Korejska predsednika)in bi bila največja vele sila na svetu...
Pikr |  09 .03. 2018 ob  17: 17
V vinorodnem Jeruzalemu naj bo....v kakšni zidanici!!!!
Ja |  09 .03. 2018 ob  14: 00
Malo sta si podobna
prst u oko |  09 .03. 2018 ob  10: 17
Po pisanju ameriških medijev, bo Trumpa namesto Melanije, v Južno Korejo spremljala Stormy Daniels. :)
Kaj |  09 .03. 2018 ob  09: 32
je že 1.april ?
Haha... |  09 .03. 2018 ob  07: 37
Jaaaa....kaj lahko v Kopru!!!!!!
Pajo |  09 .03. 2018 ob  07: 27
Toliko ega na kupu bo pa nearno !