ŽIVAHNO SILVESTROVANJE: V Kopru novo leto pričakalo več kot 10 tisoč ljudi (FOTO)

Slovenija

Prihod novega leta so po slovenskih krajih mnogi pričakali na praznovanjih na prostem. Največ se jih je tudi letos zbralo v prestolnici, kjer se je po prvih ocenah organizatorjev podobno kot lani zbralo okoli 50.000 ljudi, nebo pa je razsvetlil ognjemet. Živahno je bilo tudi v Kopru, kjer se je zbralo okoli 10.000 obiskovalcev.

Ob polnoči je nebo nad Ljubljano razsvetlil petminutni ognjemet z Ljubljanskega gradu. Rakete iz biorazgradljivih materialov so bile letos v barvi Ljubljane, to je zelena, in v silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra. Tudi letos je na ljubljanskih trgih silvestrovalo približno 50.000 ljudi, ob upoštevanju tistih, ki so se zadrževali na nabrežjih in drugih površinah, pa blizu 100.000, kar je približno toliko kot lani.

Medtem ko so se v nekaterih mestih, med drugim v Mariboru, Kopru in na Ptuju, letos ognjemetu odpovedali iz okoljskih ali drugih razlogov, se v Ljubljani kljub nekaterim pozivom za to niso odločili. Prepričani so, da bi v Ljubljani morebitno ukinitev velikega osrednjega ognjemeta nadomestili še številčnejši zasebni ognjemeti, ki so brez certifikatov in okolju bolj škodljivi. Praviloma ti zasebni ognjemeti tudi trajajo dlje kot ognjemet z Ljubljanskega gradu, občani pa jih izvajajo v strnjenih soseskah, kjer je pokanje še bolj moteče za tamkajšnje stanovalce in njihove hišne ljubljenčke, so navedli na Turizmu Ljubljana.

V Kopru je bilo veselo v Taverni, kjer so obiskovalce v novo leto popeljali Lumberjack, Kingston in Buržuazija. Zabava se ni zaključila niti po polnoči, saj je drsališče na trgu ob Upravi za pomorstvo tik ob morju obratovalo do 3. ure. S podaljšanim urnikom je do 3. ure obratovala tudi Dežela okusov v parku Ikarus na Ukmarjevem trgu in na mandraču v Kopru.

Tokratno silvestrovanje je poleg domačinov privabilo tudi veliko obiskovalcev iz drugih koncev Slovenije. "Prišli smo zato, ker smo hoteli videti dogajanje na Obali in predvsem zato, ker smo hoteli videti Čudolandijo in na koncu koncev tudi Kingstone, ker so pa iz naših krajev," je za STA povedal Borut iz Tolmina.

Koper je postal magnet tudi za sosede onkraj meje. Giovanni iz Trsta je prišel z ženo in otrokoma, ki sta uživala na drsališču. "Preživljamo prelep večer," je ocenil za STA. Kot je dodal, so se za Koper odločili, "saj sem letos videl, da so Koper zelo dobro opremili in name je naredil lep vtis, tako lučke kot drsališče in tudi druge atrakcije". Anja iz Kranja se je za spremembo odločila silvestrovati v Kopru: "Pogledali smo malo program, všeč nam je bilo pa smo sem prišli."

Na najdaljšo noč v letu, ki je sicer minila brez ognjemeta, so prijetne zimske temperature, praznično vzdušje in dobra glasba po oceni organizatorjev v Koper privabili okoli 10.000 ljudi. Kot je za STA povedal David Radej, je to primerljivo z lanskim letom, ko pa je bil v Kopru tudi ognjemet. Po njegovem mnenju je k dobremu obisku prispevalo tudi lepo vreme, veliko obiskovalcev pa je ves zadnji teden pritegnila Čudolandija. Tako so samo na otroškem silvestrovanju v nedeljo našteli več kot 4000 obiskovalcev.

Bogato dogajanje v Kopru ne bo pojenjalo niti na novega leta dan.  Že silvestrski dan so zaznamovali nekateri tradicionalni dogodki, namenjeni bolj drznim, na Obali pa bodo danes obeležili že 15. novoletni skok v morje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija