ZJUTRAJ NE IŠČITE ZDRAVNIŠKE POMOČI, STAVKA! Po bolnišnicah napovedani shodi

Slovenija

Po policistih, ki so začeli stavkati v ponedeljek, bodo svoje nezadovoljstvo z dveurno opozorilno stavko danes izrazili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. V okviru stavke, ki bo potekala med 8. in 10. uro, v regijskih bolnišnicah, tudi ljubljanskem kliničnem centru, pripravljajo shode zaposlenih, na katerih bodo predstavili svoje zahteve.

Za stavko so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Zahtevajo dvig plač, tako v okviru odprave plačnih anomalij, kot iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa pričakujejo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Njihove zahteve so tudi uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter ustrezna ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevajo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Koliko od skupno več kot 40.000 zaposlenih, kolikor jih je po sindikalnih podatkih na področju zdravstva in socialnega varstva, bo dejansko sodelovalo v stavki, ni povsem jasno. Del zaposlenih je namreč vključen v sindikate, ki v današnji stavki ne sodelujejo, pa tudi sicer bo glede na zakonske omejitve, ki pri izvedbi stavke veljajo na področju zdravstva in socialnega varstva, dobršen del zaposlenih moral opravljati svoje delo.

V sindikatih so ob tem poudarili, da si ne želijo s stavko prizadeti bolnikov in oskrbovancev, za katere skrbijo pri svojem delu, saj je njihova stavka uperjena proti vladi. Če jih vlada ne bo jemala resno, pa napovedujejo zaostrovanje stavkovnih aktivnosti.

Deli novico:

@@vsem trem |  13 .02. 2018 ob  13: 47
Po načinu tvoje vljudnosti vidim da delaš v zdravstvu .
@vsem trem |  13 .02. 2018 ob  11: 20
-2
zvrtaj si luknjo dej!
Šerif |  13 .02. 2018 ob  10: 01
Damo vsem dodatek na pripravljenost in je stvar rešena .Saj nekateri že vedo kako to poteka .
@pipistrel |  13 .02. 2018 ob  09: 59
oni se ne borijo za svoje pravice, ampak za večjo plačo. Vse lepo in prav, ampak to večjo plačo si je treba tudi zaslužit, kar pa si, resnici na ljuba večina zaposlenih v javnem sektorju ne zasluži. Tisoči učiteljev, profesorjev, raznoraznih referentov po uradih in agencijah , ni vredno denarja ki jim ga plačujemo in ni prav, da so v istem košu kot policaji,gasilci,medicinske sestre.
Ampak tudi medicinske sestre in bratje niso vsi enako delavni ,prijazni,...
pipistrel |  13 .02. 2018 ob  09: 02
Vsem,ki se bunite, ker si delavci (med.sestre, gasilci, pazniki, policaji, čistilke,...) prizadevajo za svoje plače, vam je Ivo Boscarol lepo povedal: Slovenci lahko opravičuje vse, le uspeha ne. Zakaj ljudem ne privoščite, da se borijo za svoje pravice? Ocenjevat nekoga, koliko in kaj dela in ga kritizirat, brez da bi poznali jedro problema, je v značaju Slovenca.
@vsem trem |  13 .02. 2018 ob  08: 58
upam, da boste hitro potrebovali zdravstveno pomoč med. sester s 700 EUR plače..res upam...
naj kar štrajkajo... |  13 .02. 2018 ob  08: 37
dižgracjani...itak tui ko "delajo" ni nic od njih..po liniji najmanjsega odpora in ciao...
Šerif |  13 .02. 2018 ob  08: 22
Kaj tudi doktorji imajo premajhne ...........plače
jurij |  13 .02. 2018 ob  08: 07
Ne vrnit 8% , zmanjšat za 30% vsem zaposlenim v zdravstvu.