ZLATIM KOŠARKARJEM PREKIPELO: Vladi bi kar vrnili denar

Slovenija

Košarkarska zveza Slovenije namerava zlatim košarkarjem izplačati 120.000 evrov oziroma 10.000 evrov na igralca, ker pa pri tem obstajajo številno pravno-davčne ovire, igralci resno razmišljajo, da bi denar raje vrnili vladi in naj ga ta razporedi v dobrodelne namene, je za STA povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

Zgodba evropskih košarkarskih prvakov in denarne nagrade za uspeh je prišla tako daleč, da Goran Dragić, Luka Dončić in druščina izgubljajo potrpljenje. Več kot pol leta po osvojitvi zlate medalje v Istanbulu igralci še vedno niso dobili vsaj simbolnega finančnega zadoščenja, prva težava pa je nastala pri višini nagrade, prejete od države.

Košarkarska zveza je po septembrskem sklepu vlade prejela 67.000 evrov od države, dodatno pa še 7.500 evrov od Bloudkovih priznanj. Skupaj z nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v znesku 15.000 evrov je tako po besedah generalnega sekretarja Raša Nesteroviča od države in OKS prejela okoli 90.000 evrov.

Za primerjavo, Srbija je vsakemu igralcu, ki je v finalu izgubil proti Sloveniji, izplačala 20.000 evrov, Španci, ki so morali Sloveniji priznati premoč v polfinalu, pa so dobili po 30.000 evrov.

Prejeti denar je v dogovoru z igralci deponiran na računu zveze, saj se tako košarkarji kot vodstvo zveze strinjajo, da višina nagrade ne ustreza doseženemu uspehu. Kot dokaz, da ima Slovenija slabo izdelan sistem za nagrajevanje vrhunskih športnih dosežkov, bo Košarkarska zveza Slovenije po besedah Mateja Erjavca zbrala še nekaj dodatnega denarja, tako da bi vsakemu igralcu lahko izplačala 10.000 evrov.

Ob tem pa je vprašanje postalo tudi neugoden davčni sistem države, ki vsaj delu igralcev praktično ne omogoča izplačila. Sprejetje te nagrade za tiste igralce, ki niso davčni zavezanci v Sloveniji, za seboj potegne cel kup ovir oziroma dodatnih finančnih nevšečnosti, pravijo na zvezi. Po hitrem izračunu bi bil igralec, ki sodi v višji dohodninski razred, že v startu ob polovico zneska.

Slovenski košarkarji - v imenu vseh jih v tej tematiki zastopa Saša Zagorac - so zato odločeni, da denar vrnejo državi in naj ta potem z njim naredi, kar hoče.

"Zadeva je prišla tako daleč, da igralci izgubljajo potrpljenje. KZS se v navezi z njimi odloča, kaj narediti in razmišlja tudi o možnosti, da vladi vrne denar s predlogom, da ga ta da v dobrodelne namene ali pa da sama doda nekaj denarja in igralcem izplača vsaj približno dostojne nagrade," je za STA povedal Matej Erjavec.

Zveza bo sama dodala, da bo nagrada dostojna

"Na zvezi smo sklenili, da sami primaknemo še toliko, da bo vsak igralec dobil 10.000 evrov," pravi Nesterović in dodaja, da bo zveza v prihodnje primerno nagradila tudi strokovni štab in ostale člane reprezentance.

"Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati. Pa to niso samo košarkarji, govoril sem z rokometaši, odbojkarji, hokejisti, vsi se počutijo podobno. Športniki nimamo možnosti stavkati ali metati jajca v parlament, preostane nam le to, da težave delimo z javnostjo. Dejstvo je, da bo morala država nekaj spremeniti. Uspehi kolektivnih športov niso več slučaj," dodaja Nesterović.

Zlati košarkarji so bili razočarani tudi nad pismom, ki so ga pred dnevi dobili od predsednika Mira Cerarja, v katerem je ponovil, da je država povišala nagrado za dosežek z izrednim dodatkom ter da je na sestanku s predstavniki KZS obljubil spremembo zakonodaje za nagrajevanje vrhunskih športnikov. V pismu, pravijo košarkarji, je zapisanih kar nekaj neresnic, v oči pa bode podatek o višini pokojnine, ki jim pripada kot dobitnikom Bloudkovih priznanj. Trditev, da naj bi vsak prejel 1500 evrov mesečne pokojnine, je po njihovem napačna.

Luka Dončić je v odzivu na pismo premiera tako na twitterju zapisal: "Iskreno ne gre za denar, kljub temu, da je naše mišljenje, da je to žalostno, koliko denarja so nam namenili. Ta denar nikomur od nas ne spremeni življenja, je pa marsikomu dobrodošel. Najbolj pa boli to, da smo bili pozabljeni s strani g. Mira Cerarja."

Slovenski košarkarji pa niso razočarani le nad slovensko državo, tudi košarkarska zveza Fiba, ki organizira evropsko prvenstvo, nima sistema nagrajevanja.

Medtem ko je na primer evropski prvak v nogometu leta 2016 za naslov dobil med 25 in 27 milijonov evrov, je Košarkarska zveza Slovenije od Fibe dobila le prijazno pismo, v katerem ji čestita za naslov evropskega prvaka.

Deli novico:

Samo za primerjavo |  13 .04. 2018 ob  12: 19
Za tisto bedo od makete so namenili 130 jurjev, zlatim košarkarjem pa ubogih 67 jurjev.
Pa da Srbi dobijo 20k po igralcu in Španci 30k, naši pa z vsemi dodatki 10k je sramota. Cmera go home!
batman |  13 .04. 2018 ob  08: 36
Bedno in poniževalno tako kot bi rekel je skoraj vse tukaj pri nas!
Zakaj pa je tako?
Svojo teorijo sem razvil že nekaj časa nazaj, ki gre tako: narod ima določene značilnosti in posebnosti, tako smo Slovenci še posebno posebni, ko gre za denar in še posebno, ko gre za javni denar.. Gojimo in jemljemo za čisto resnico celo rek: Kdor ne dela naj ne je! In tukaj se vse začne. Ker imamo zelo stroge kriterije že za nas same, oziroma zahtevamo pravično in najbolj možno strogo in kaznovalno politiko, do morebitnih kršiteljev, se taka pravila in zakonodaja tudi sprejema.
Na koncu pa se potem sami čudimo, ko se naša lastna pravila udejanjajo! Ne moremo razumeti in se, kot je to v navadi, spet in naprej zgražamo. V resnici pa smo pozorni na drobtinice, velikih dejanj ali dobesedne kraje izpod naših nosov pa sploh ne vidimo! Da o poniževanju vseh nas niti ne govorim.

Torej, ko bo slehernik preobrnil rek: Kdor ne dela naj ne je! v nekaj bolj humanega, kot je recimo: Kdor živi mora jesti! se bodo vse stvari oziroma pravila, obrnila na glavo in takih neumnosti mogoče ne bo več. Odrekanje nečesa nekomu drugemu namreč prinese lahko samo odrekanje vsem. Vse je nekako povezano, to smo očitno pozabili.
Ko se bomo nehali ukvarjati z najmanjšimi prekrški, ki jih posameznik naredi in bi ga najraje vsi kar pretepli in zaprli, bomo videli velike reči, ki bi jih morali obsojati.
rarec |  12 .04. 2018 ob  17: 40
Podpiram košarkarje, ker to je sramota. Ko se je C(m)erar šopiril na parketu, ob zmagi, kot petelin na gnoju je bil presrečen. Kaj si misli o politikih, je na podelitvi medalj pokazal trener, ki pač vsakemu ni dal roke, če tudi je moledovala.
BOBO |  12 .04. 2018 ob  17: 40
Glede na razumevanja bilo kakšnih dosežkov , najsi bo to področje kulture, športa, zdravstva , tehnologije računalništva in marsikaj bi lahko še naštel , se naša država obnaša , kot najbolj lačna svinja , kot najbolj zajebana birokratska kurba in po izdelavi finančnega sistema , kot najbolj banalna ustanova , ki karkoli zadiši po denarju , zahteva en kup potrdil , pojasnil , blokad z moralnimi priveski , skratka , kaj si pa zmagal , si moral ostati doma .
Kar pa mi gre najbolj na jetra , da se ravno avtorji , ki imajo škarje in platno prvi podajo na sredo dvorane mahati z zastavico , češ , poglejte me , jaz jih vodim. Ko pa jim kaj takega omeniš , te pa enostavno ne slišijo.