ZMAGOVALCA DOSEGLA DOGOVOR O NOVI VLADI: Premier nekdo tretji

Svet

Vodji italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio in desničarske Lige Matteo Salvini sta v nedeljo v Milanu dosegla dogovor o novi vladi in kandidatu za premierja. Njegovega imena še nista razkrila, naj bi ga pa danes predstavila italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli, poročajo italijanski mediji.

Matteo Salvini in Luigi Di Maio

Kot na spletni strani piše italijanska radiotelevizija Rai, sta se vodji obeh strank dogovorila, da bo novo italijansko vlado vodil nekdo tretji, ne kateri od njiju. Njegovo ime javnosti še ni znano, v medijih pa o njem krožijo ugibanja. Med možnimi premierji, ki jih omenjajo mediji, je nekdanji minister za gospodarstvo Giulio Tremonti. Di Maio je razkril le, da gre "za politika, ne tehnokrata".

Predlog glede novega premierja naj bi Di Maio in Salvini danes predstavila italijanskemu predsedniku, a ni nujno, da ga bo ta sprejel. V nedeljo je nakazal, da ne bo sprejel vsakršnega dogovora.

Sergio Mattarella

Kot so pojasnili v njegovi pisarni, si bo Mattarella prizadeval, da Italija dobi vlado, ki bo sposobna opravljati svoje delo, ki ne bo ogrozila državnih financ in ki bo spoštovala mednarodne zaveze Italije.

Salvini je po pogovorih v Milanu povedal, da sta se z vodjo Gibanja pet zvezd dogovorila tudi o koalicijskem sporazumu. Po njem bi nova vlada med drugim okrepila boj proti nezakonitemu priseljevanju, za pokojninsko reformo bi namenila pet milijard evrov, uvedla bi zakonsko določeno najnižje plačilo za uro dela, družine pa bi razveselila z brezplačnimi jaslimi ter ničelno obdavčitvijo izdelkov za otroke.

Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. Če jima uspe sestaviti vlado, pa je vprašanje, kako dolgo se bo ta obdržala. Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD), ki velja za največjo poraženko parlamentarnih volitev 4. marca, je namreč napovedala "najostrejšo opozicijo" populistični vladi.

Deli novico:

IJJ se je "delal norca" na Twitter-YU |  14 .05. 2018 ob  22: 08
iz M5s ( Movimento cinque stelle )... ; jaz pa bi mu svetoval, naj se drugič raje dela norca iz svoje SDS oz. iz samega sebe ( kaj vse so pred leti obljubljali in kaj : NIČ naredili ... razen za svoje osebne koristi in ryti, seveda !! ... ); W blaginja !......... na ZZS ( Zdravniški zbornici Slovenije ), et cetera .....

--------------------------------

kajti, v Italiji je simpatizer M5s nihče drug kot pa prof. Diego Fusaro, učenec sedaj že pokojnega prof. Costanza Preve-ja in kateri ( Preve !... ) je PRVI NA SVETU ( !! ) razkrinkal ( youtube.press ) Slavoja Žižek-a ( LDS !... )... ;

O.K. ?