ZNANI DOBITNIKI PRIZNANJ NAŠA SLOVENIJA 2017: Nagrada tudi na Goriško

Goriška

Znani so dobitniki priznanj Naša Slovenija 2017, ki jih podeljuje gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine/krajine. Nagrajence so izbrali v kategorijah ohranjanje dediščine, raziskovanje in uveljavljanje dediščine, zasluge posameznikov in organizacij ter ozaveščanje. Podelitev priznanj bo maja v Razkrižju.

Doberdob 

V kategoriji ohranjanje dediščine priznanje prejme podjetnik in mecen Janez Škrabec za obnovo in celostno oživitev Škrabčeve domačije na Hrovači pri Ribnici.

V kategoriji raziskovanje in uveljavljanje dediščine sta nagrajeni Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane, ki letos obeležuje 70 let delovanja, in Družba Rogos iz Doberdoba za celostno predstavljanje skupne dediščine na Tržaškem in Goriškem, so zapisali podeljevalci nagrade.

V kategoriji zasluge posameznikov ali organizacij nagrado prejmejo vsestranski kulturni delavec na avstrijskem Koroškem in v skupnem slovenskem kulturnem prostoru Nužej Tolmajer, novinar, publicist in raziskovalec Matjaž Brojan, publicist in prevajalec Iztok Ilich za monografijo Brezmejna Slovenija in Miro Kačar za prispevek pri oživljanju vasi Sorica in izročila slikarja Ivana Groharja.

Predstavitveni paviljon 'Čebelji svet'

Za izjemne dosežke na področju izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja na področju ohranjanja kulturne in naravne dediščine/krajine pa so priznanja namenili Centru šolskih in obšolskih dejavnosti CŠOD, Ljubljana - Slovenija, Čebelarski zvezi Slovenije za globalni projekt Svetovni dan čebel in glasilu Kovaškega muzeja Kropa Vigenjc.

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine/krajine bo letos priznanja podelilo osmič.

Odbor za podelitev priznanj Naša Slovenija 2017, ki ga zadnja štiri leta vodi koroška Slovenka Helga Maurer-Lausegger, je izbiral med 15 predlogi. Kot so še sporočili z Gibanja kultura - natura, je odbor ugotovil, da so prav vsi prispeli predlogi predstavili zgledna prizadevanja predlaganih posameznikov, skupin in organizacij pri ohranjanju naše skupne dediščine.

Deli novico:

curlo |  10 .04. 2018 ob  16: 01
Bolj točno...REDIPUGLIA....kaj ima z zgoraj omenjenim naslovom??