ZNANSTVENIKI KONČNO UGOTOVILI: Odkritje, ki je privedlo tudi do rešitve, kako ga preprečiti

Znanstveniki so končno ugotovili, kaj povzroča značilen zvok, ki nastane pri kapljanju vode, našli pa so tudi preprosto rešitev, kako ga preprečiti. Ideja za raziskavo se je sicer avtorju porodila, ko zaradi kapljanja vode celo noč ni mogel spati.

"Ko sem celo noč bedel zaradi kapljanja vode iz puščajoče strehe v vedro, sem začel razmišljati o tem. Naslednji dan sem o tem razpravljal s prijateljem, pri katerem sem prespal, in drugim akademikom, ki je bil tam, vendar nihče ni imel odgovora, kaj povzroča ta zvok," je povedal Anurag Agarwal z univerze v Cambridgeu.

Mehanika padca vodne kaplje je sicer znana že dolgo. Ko kaplja zadene površino, naredi vboklino, nakar se voda zaradi površinske napetosti hitro odbije nazaj, pri čemer pa tik pod vboklino nastane majhen zračni mehurček.

S pomočjo visokohitrostnih kamer ter posebnih mikrofonov in hidrofonov jim je zdaj uspelo ugotoviti, da ta značilen zvok kapljanja vode povzroči prav mehurček. Ta povzroči nihanje vodne površine pod vboklino, pri čemer pa nastane ta zvok.

To odkritje jih je privedlo tudi do rešitve, kako ga preprečiti. Zadostovalo bi že malo mila in nadležnega zvoka ne bi bilo več, poroča portal phys.org.

Deli novico:

pimplc |  23 .06. 2018 ob  08: 48
namili celo ulico. mamili vanili cili
BOBO |  23 .06. 2018 ob  00: 32
Jaz sem uporabil Prostasan.
akademski odgovor |  22 .06. 2018 ob  18: 40
Zamenjaj tesnilo na pipi,stane manj kot položnica za vodo!
Koki |  22 .06. 2018 ob  17: 03
Sem mislu da gre za aids al raka...eko kapljanje vode in malo mila akademski dosezek...olje od friteze morda bi blo se boljse