17.500 MRTVIH V POTRESU JE ZADNJA ŠTEVILKA: Slovenija Turčiji in Siriji pošilja pol milijona evrov (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Slovenija bo Turčiji in Siriji za okrevanje po uničujočem potresu zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, je danes po dopisni seji sporočila vlada. Kasneje so z zunanjega ministrstva sporočili, da bo ministrstvo obema državama preko Slovenske karitas zagotovilo še dodatnih 100.000 evrov humanitarne pomoči iz lastnih sredstev.

Polovico od 400.000 evrov sredstev humanitarne pomoči bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za pomoč prebivalcem po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala v Čezmejni sklad za Sirijo v okviru finančnega mehanizma urada ZN za humanitarne zadeve (Ocha).

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Turčije in Sirije bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Slovenije, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Takoj zjutraj smo pod, ruševinami, z našo PMA ekipo iz Madžarske našli še enega 1.5 letnega otroka in njegovo mamo. Oba sta bila brez večjih poškodb odpeljana v bolnišnico, takoj po zdravniškem pregledu zdravnika iz naše ekipe. Zagotovil nam je, da sta oba brez poškodb. ????????????

Objavil/a Mare Brucan dne Četrtek, 09. februar 2023

V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 17.500 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem je skupno število smrtnih žrtev preseglo število mrtvih po potresu v turški regiji Duzce leta 1999, ki je veljal za enega najhujših v zadnjih desetletjih.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obiskal mesto Gaziantep v bližini epicentra ponedeljkovega potresa in pri tem navedel, da v Turčiji po zadnjih podatkih beležijo več kot 14.000 mrtvih in več kot 60.000 ranjenih, medtem ko je v Siriji po uradnih podatkih doslej umrlo 3162 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podpredsednik Fuat Oktay je nato sporočil, da je v Turčiji doslej skupaj umrlo 14.351 ljudi.

Pod ruševinami tisočev zgradb, ki jih je v ponedeljek uničil potres, medtem ostaja ujetih še več deset, morda celo več kot sto tisoč ljudi, opozarjajo turški strokovnjaki. Iz vrste manjših krajev na najbolj prizadetem območju sploh še ni nobenih informacij, možnosti, da izpod ruševin rešijo še preživele, pa je vedno manj, saj je od potresa sedaj minilo že več kot 72 ur.

Španska tiskovna agencija EFE med drugim navaja enega vodilnih turških strokovnjakov za potrese, inženirja Ovguna Ahmeta Ercana, ki je dejal, da utegne biti pod ruševinami ujetih še do 200.000 ljudi. Po njegovem gre za eno najhujših naravnih katastrof na svetu.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Ko je turško regijo Duzce leta 1999 prizadel eden najhujših potresov v zadnjih desetletjih z magnitudo 7,4, je umrlo približno 17.000 ljudi, število žrtev tokratnega potresa je to glede na zadnje podatke že preseglo. 
Ponedeljkov potres z magnitudo 7,8 pa je bil po jakosti enak potresu leta 1939, v katerem je umrlo okoli 33.000 ljudi in velja za najbolj smrtonosno naravno nesrečo v moderni zgodovini Turčije. Njegovo žarišče je bilo pri mestu Erzincan, le nekaj sto kilometrov severno od epicentra tokratnega potresa. Ta bi lahko po ocenah bonitetne agencije Fitch lahko povzročil gospodarsko škodo v višini do 4 milijarde dolarjev.
Slovenija je že v ponedeljek v Turčijo preko evropskega mehanizma civilne zaščite napotila strokovnjaka za logistiko za oceno stanja in koordinacijo. V torek se je nato na prizadeto območje odpravila še enota civilne zaščite za iskanje in reševanje, in sicer ekipa sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. 
Vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk je po prihodu v turško mesto Hatay sporočil, da je porušeno praktično celo mesto. Tudi za objekte, ki še stojijo, obstaja nevarnost, da se bodo porušili, je povedal v videoposnetku, ki ga je na Twitterju objavila uprava za zaščito in reševanje. 

Ob tem je opozoril, da je bilo tudi v sredo v mestu več popotresnih sunkov, ekipa pa se je vsakokrat umaknila z delovišč.

"Delo je zelo zahtevno. Psi so nakazali nekaj morebitnih preživelih, poškodovanih v objektih oziroma ujetih v ruševinah. Te lokacije smo predali lokalnim oblastem," je povedal in dodal, da so imeli tudi poškodbe psov, ki pa so jih že delno sanirali. Lokacije, ki jih morajo preiskovati, jim sicer določijo lokalne oblasti. Ekipa pa je razdeljena v dve skupini reševalcev s psi, tako da lahko po besedah vodje slovenske enote preiskujejo kar veliko območje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija