FESTIVAL SAJETA PONOVNO VABI V SOTOČJE: Kaj pripravljajo ob srebrni obletnici?

Goriška

Mednarodni umetniški in glasbeni festival Sajeta že vse od leta 1998 povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje ter odkriva glasbene svetove bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Kot obljubljajo organizatorji, bo letošnji program, ki bo v Tolminu potekal med 3. in 7. julijem, vreden srebrne obletnice.

Letošnji obiskovalci bodo lahko tako izbirali med približno 30 koncerti izvajalcev iz 17 držav. Večinoma gre za ekskluzivne koncerte, je za STA povedal vodja festivala Sajeta in predsednik zveze Mink Tolmin Janez Leban. Med drugimi je omenil britanski trio Red Snapper, producenta Thomasa Fehlmanna in ansambel 33, od katerega si gre obetati precej eksploziven performans.

Ob tem je Leban spomnil še na slovenske ustvarjalce, ki za Sajeto prav tako pripravljajo posebne nastope. Med drugim bodo nastopili Clockwork Voltage, Katja Šulc, Blaž Gračara, skupaj pa bosta nastopila tudi Ana Čop in Kristijan Krajnčan.

Pomemben del festivala Sajeta sestavlja spremljevalni program. Obiskovalci bodo lahko med drugim obiskali kiparsko delavnico in zdaj že tradicionalno delavnico obdelovanja lesa, v soboto pa Simon Šerc in Martina Testen pripravljata predavanje in zvočno delavnico terenskega snemanja. Pozabili niso niti na otroke, za katere pripravljajo filmsko šolo, cirkuško delavnico žongliranja, glasbeno in tudi likovno delavnico.

Kot je še povedal Leban, so z letošnjim festivalskim repertoarjem želeli narediti presek vseh 25 let, zato so postregli z raznoliko bero nastopajočih.

Festival bo potekal med 3. in 7. julijem, glavno prizorišče festivala pa je umeščeno na sotočje Soče in Tolminke. Eden od odrov, imenovan Tminka stejđ, se nahaja na plaži ob reki Tolminki, drugi oder, Piči Julka stejđ, pa na drugi, peščeni strani ob reki Soči. Velik del spremljevalnega programa se bo dogajal v bližnjem Tolminu, ki je od prizorišča oddaljen deset minut hoje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija