ALI TUDI KOPRSKI POLICISTI V ČASU POLICIJSKE URE BREZDOMCEM DELIJO GLOBE? "Vsekakor je potrebno odlok tolmačiti življenjsko"

Koper

Že včeraj smo poročali o kruti realnosti izvajanja vladnih odlokov, konkretno o vplivu teh na brezdomce. Vlada je namreč z odlokom o začasni delni omejitvi gibanja med ljudmi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi, omejila gibanje v nočnem času. A med izjeme, katerim je med 21. in 6. uro dovoljeno gibanje, ni vključila brezdomcev. Kralji ulice so na svojem Facebook profilu objavili primer brezdomca, ki je skladno s tem odlokom prejel globo v višini 400 evrov. Za komentar smo prosili ustavnega pravnika dr. Andraža Terška, na Policijski upravi (PU) Koper pa smo preverili, kako oni presojajo v podobnih primerih. 

Fotografija je simbolična.

V javnosti je včeraj odjeknil primer brezdomca iz Ljubljane, ki je v času policijske ure prejel globo v višini 400 evrov, ne gre pa za osamljen primer. V luči tega dogodka smo se obrnili na dr. Andraža Terška, ustavnega pravnika in profesorja Univerze na Primorskem. Kot pravi, primer brezdomca iz Ljubljane, ni prvi. "Upam, da je zadnji. Zato moji neprestani javni pozivi ljudem v modrih uniformah," še pove. Na svojem ustavniškem blogu, kot ga je poimenoval, se slednji redno odziva na aktualne tematike, večkrat pa je komentiral tudi ravnanje policistov.

"Moralno zavržno, etično sprijeno, protiustavno, nečlovečno, sramotno," je komentiral dotični primer. Kot pojasnjuje, so po njegovem mnenju brezdomci že umeščeni v izjeme. "Umeščeni so za vse tiste ljudi, ki v teh časih ohranjajo zdrav razum in človečnost, srčnost, solidarnost in držo čuječega. Človeka z velikim č. Umeščeni so z ustavo in mednarodnim pravom," je jasen.

dr. Andraž Teršek

Vprašali smo ga tudi, ali se strinja z izjavo profesorja Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Sama Bardutzkyja, ki pravi: "Če se brezdomec ne more ob 21. nikamor umakniti, da ne bi kršil odloka, potem ga tudi ne krši". Teršek pojasnjuje, da z njim "absolutno soglaša" in obenem dodaja, da "spoštovanemu kolegu izreka priznanje za ta odgovor".

Na PU Koper ukrepajo v primeru ponavljajočih se kršitev

Tudi na koprski policijski upravi smo preverili, ali na prostoru slovenske Istre zaznavajo primere tovrstnih kršitev brezdomcev. Kot so nam pojasnili, ne vodijo evidence ukrepov glede na ekonomski status ali prebivališče oseb. Potrjujejo pa, da občasno prejmejo prijave občanov, ob kontrolah pa tudi sami zaznavajo zbiranje brezdomcev na različnih predelih.

Pojasnjujejo, da v primeru postopka z brezdomnimi osebami policisti upoštevajo vse okoliščine, v katerih je bil prekršek storjen, "torej tudi okoliščino, ali je oseba zalotena v bližini kraja, kjer sicer prenočuje".

"Policisti se za vsak primer posebej odzovejo in ugotavljajo, ali je prišlo do morebitnih kršitev odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi. Tudi v primeru, da gre za brezdomce, je dovoljeno samo zbiranje in gibanje, ki je v skladu z določbami odloka," so pojasnili na Policijski upravi Koper.

Dodajajo tudi, da v primeru ugotovitve elementov kršitve, osebe najprej opozorijo, "kar v večini primerov osebe upoštevajo. V primeru hujših ponavljajočih kršitev pa zoper kršitelje tudi ukrepamo".

"Vsekakor pa je potrebno odlok tolmačiti življenjsko, kar pomeni, da bi lahko šlo v primeru brezdomcev za izjemo," so pojasnili. Ob tem dodajajo, "da bi morda lahko v tem začasnem obdobju, ko velja t. i. epidemiološka ura, brezdomci uporabili zavetišča ali druga zatočišča, kjer se po navadi zadržujejo v podobnih pogojih, seveda pa ob upoštevanju priporočil NIJZ". A kot pravijo, na območju PU Koper to "trenutno ni izstopajoča problematika".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  03 .02. 2021 ob  21: 48
nepreklicno odstopljeni hojskač pušča sledi
magik |  03 .02. 2021 ob  14: 01
Artu...nekomu lahko pomagamo samo, če nam oseba, ki po naši oceni rabi pomoč, to dovoli in sprejme.
Zarja |  03 .02. 2021 ob  13: 34
Policaji so povsod izgubili kompas. Predvsem so pozabili kakšna je njihova vloga in poslanstvo, pa tudi za koga delajo. Za državo in njene prebivalce, ne pa za vladajočo vlado. Mislim, da preveč gledajo ameriške filme, po novem za kontrolo prometa ustavljajo z sireno in prižganimi lučmi za vozečim avtom, kot, da bi lovili velike kriminalce. Po državi pa veliko umorov, ki bi jih lahko preprečilo, če bi pravočasno ukrepali. Da ne omenjam kriminala pri javnih naročilih.

Torej policaji nič nimamo proti vam, dokler delate svoje delo dobro in se ne izživljate .
Artu |  03 .02. 2021 ob  12: 52
Brezdomcem je potrebno poiskati primerno zacasno nastanitev oz jih napotiti kam se lahko umaknejo ne pa jih dodatno stigmatizirati in kaznovati saj nimajo vecina kam it!!!. Glede na to da nimajo bivalisca bi lahko razumeli da nimajo denarja da poravnajo globo.
magik |  03 .02. 2021 ob  12: 16
Če je ulica nekomu dom, je ta oseba tako ali tako 24 ur/ dan doma in NA NOBEN NAČIN NE MORE KRŠITI POLICIJSKE URE.