BO NA ITALIJANSKI MEJI TREBA POKAZATI LE RAČUN? Takšen je predlog primorskih podjetnikov

Slovenija

Včeraj so se sestali predsedniki sekcij Območnih obrtno-podjetniških zbornic Notranjske in Primorske regije. Ravno med sestankom jih je razveselila novica o podaljšanju urnika za obratovanje gostinskih lokalov in povečano dovoljeno število oseb za mizo. So pa v omenjenih zbornicah poiskali tudi dodatno rešitev, ki bi zaposlenim v gostinstvu in turizmu prinesla še nekoliko olajšanja.

V Območnih obrtno-podjetniških zbornicah Notranjske in Primorske podpirajo ukrepe za omejitev širjenja epidemije, saj se zavedajo pomena zdravja tako svojih zaposlenih kot gostov, a se hkrati bojijo posledic dolgotrajnega zaprtja lokalov in pomanjkanja kadrov. Zato so se odločili, da skupaj z zavodom za zaposlovanje poiščejo ustrezne rešitve. Skušali se bodo zavzeti za t. i. maloobmejno delovanje.

V mislih imajo račun o opravljeni storitvi, ki bi ob prehodu meje z Italijo veljal kot potrdilo in bi potnika rešil karantene, hkrati pa ta za prehod meje ne bi potreboval potrdila o cepljenju, prebolelosti covida-19 ali negativnega izvida testiranja. "To bi delovalo na enak način, kot je v lanskem letu delovalo za Hrvaško. Torej, če si se ti s Hrvaške vrnil s potrdilom, da si tam prenočeval, nisi potreboval nobenega testa. Na enak način bi želeli, da bi to delovalo med Slovenijo in Italijo, seveda na obeh straneh," nam je pojasnila Klementina Križman, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana.

Za prehod bi bil torej dovolj račun o opravljeni storitvi, pri čemer bi seznam storitev razširili na vso storitveno dejavnost, med drugim na frizerske in kozmetične. "Seveda bi bilo potrebno doreči pogoje, v kolikem času se mora stranka vrniti in podobno. Tu bodo definitivno potrebni pogovori obeh zunanjih ministrstev," pravi Križmanova, ki je prepričana, da bi bila rešitev ugodna za vse: "Tako bi ponovno skušali pritegniti goste iz sosednje države in s tem povečati koriščenje vse storitvenih dejavnosti."

Predlog so že posredovali Blažu Cvaru, predsedniku sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga bo v vlogi "pogajalca" predstavil vladi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija