BODO V DIVAČI RAZVELJAVILI VOLITVE DRUGEGA KROGA? De Lucia zaradi glasov po pošti napovedal pritožbo na upravno sodišče

Slovenija

Robert De Lucia, ki je v drugem krogu županskih volitev v Občini Divača po končnih podatkih občinske volilne komisije prejel 22 glasov manj od Alenke Štrucl Dovgan, je zaradi domnevnih nepravilnosti napovedal pritožbo na upravno sodišče. "Naš cilj je, da bi se volitve drugega kroga razveljavile in posledično tudi ponovile," je dejal za STA.

De Lucia je povedal, da je nepravilnosti, povezane z glasovi po pošti, potrdila tudi občinska volilna komisija. Hkrati so, kot je dodal, dobili še druge informacije, zato so se na podlagi vsega tega odločili, da se pritožijo na upravno sodišče. Za ta namen je že pooblastil odvetniško pisarno, ki ga bo zastopala. "Radi bi, da zadevi pridemo do dna," je danes dejal De Lucia, ki je, tako kot njegova protikandidatka, za župana kandidiral s podpisi volivcev.

Na družbenem omrežju Facebook je De Lucia že v četrtek delil odločitev občinske volilne komisije, ki je pri ponovnem pregledu volilnega gradiva ob odločanju o vloženih ugovorih ugotovila, da je pet ovojnic opremljenih s poštnim žigom in so pravočasno prišle na sedež občinske volilne komisije. Preostalih osem ovojnic pa sicer ima prejemni žig Občine Divača, vendar pa na ovojnicah ni poštnega žiga, zaradi česar je občinska volilna komisija ugotovila, "da predmetne ovojnice očitno niso bile poslane po pošti".

To po ugotovitvah komisije predstavlja kršitev volilnih pravil, vendar pa je bil ugovor Roberta De Lucie zavrnjen, ker se, tudi v primeru odbitih glasovnic volilni rezultat po navedbah občinske volilne komisije ne bi spremenil, je razvidno iz odločitve občinske volilne komisije, ki jo je na družbenem omrežju delil De Lucia.

"Menim, da smo na točki, ko ugotovljene nepravilnosti niso več vprašanje 'števila glasovnic, poslanih po pošti', ampak postavljajo pod vprašaj legitimnost celotnih županskih volitev 2. kroga. Zato sem se odločil, da bom uporabil vsa sredstva, da se celotna situacija temeljito razišče, saj menim, da si to Občina Divača zasluži. Če je torej nekdo zlorabil volilno pravico najšibkejših med nami, je prav, da se to obelodani, ustrezno pravno razišče in prepreči, da bi se takšne zlorabe dogajale v prihodnje," je ob tem zapisal De Lucia.

Za ta četrtek je sklicana konstitutivna seja novega občinskega sveta Občine Divača, ki ima na dnevnem redu med drugim potrjevanje mandatov novoizvoljenim občinskim svetnikom in potrditev ugotovitev glede izvolitve župana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija