Boj proti korupciji še zmeraj pomanjkljiv

Svet

Na današnji dan pred desetimi leti je bila v mehiški Meridi podpisana Konvencija Združenih narodov proti korupciji, zato je 9. december tudi mednarodni dan boja proti korupciji. Letos je v Sloveniji ta dan očitno padel ravno v čas vse glasnejših opozoril o pomanjkljivem boju proti korupciji.

Leta 2003 podpisana konvencija Združenih narodov proti korupciji je prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji, ki ga je podpisalo že 140 držav. Njegovi glavni poudarki so ukrepi za preprečevanja korupcije, dosledno preganjanje in kaznovanje koruptivnih dejanj ter mednarodno sodelovanje na področju preprečevanja in boja proti korupciji.

Za Slovenijo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zadnji čas zlasti pogosto opozarja na sistemsko korupcijo, za katero je značilen prodor koruptivnih praks v politične elite. Pomanjkanje sredstev v boju proti sistemski korupciji pa je bil tudi eden od razlogov za nedavni odstop vodstva KPK.

Skrb vzbujajoča je bila tudi objava lestvice o indeksu korupcije v javnem sektorju po svetu, na kateri je Slovenija krepko zdrsnila. So pa dogodki v zadnjih dneh in tednih politiko in stroko poenotili vsaj v stališču, da so spremembe zakonodaje na tem področju potrebne.

KPK sicer ob današnjem dnevu pripravlja novinarsko konferenco, na kateri bodo svoje aktivnosti na področju boja proti korupciji skupaj predstavili komisija, Društvo Integriteta - TI Slovenija, Iniciativa Ethos- UNGC Slovenija, Združenje Manager in Združenje nadzornikov Slovenije. V torek pa bo v prostorih ljubljanske Ekonomske fakultete še posvet o obvladovanju gospodarske kriminalitete in korupcije v poslovnem okolju.

boškarin |  09 .12. 2013 ob  08: 11
Torej dajmo zastave na pol droga v Sloveniji na ta dan.