DOBRA LETINA ČEŠENJ: V Goriških Brdih vse nared za praznik

Goriška

Češnje v Goriških Brdih so letos dobro obrodile, dovolj jih je za vse, ki bodo prišli na letošnji praznik češenj, in tudi za vse drugod po Sloveniji. Praznik češenj, katerega višek bo v prvih junijskih dneh, tudi letos prinaša številne prireditve za vse generacije in okuse, od športnih, kulturnih do družabnih.

"Drevesa so s češnjami kar lepo obložena, tako temi prvimi kot tudi kasnejšimi. Lahko rečem, da bo letos dobra sezona," je na današnji novinarski konferenci na Humu v Goriških Brdih povedal predsednik Sadjarskega društva Brda Radovan Jelina.

V Goriških Brdih je po njegovih ocenah okrog 80 hektarov sadovnjakov, kjer rastejo češnje. Društvo sicer združuje 85 pridelovalcev tega slastnega prvega sadja, ki so ga nekoč primorski pridelovalci prodajali celo na Dunaju. 

Kilogram češenj prodajajo po pet do šest evrov, novogoriška družba Polavi pa za kilogram slastnih sadežev ponuja po 2,10 evra.

Letošnja letina je dobra doslej tudi zato, ker ni prevelikih količin dežja, da bi zaradi tega plodovi razpokali. Nekaj je le manjših škodljivcev, vendar stanje po mnenju Jeline doslej ni zaskrbljujoče. 

Kot nekaj zadnjih let doslej pa so se ponovno srečali s preprodajalci uvoženih češenj, ki jih v Sloveniji prodajajo kot briške. Sadjarsko društvo Brda je v začetku maja zato že posredovalo na republiškem inšpektoratu. Vendar se prodaja uvoženega sadja pod imenom domačega kar naprej ponavlja.

"To bi delno lahko preprečili tako, da bi prodajalci briških češenj svoje stojnice opremili s posebnimi tablami, na katerih bi bil zapisan naslov in ime kmetije, iz katere prihaja sadje, table pa bi bile enake za vse pridelovalce in tako prepoznavne tudi za kupce," je še dejal predsednik društva.

Praznik se začenja že ta konec tedna

Češnjam bo tudi letos posvečen največji briški praznik, ki ga letos pripravljajo 52. leto zapored. Na njem bo 7. leto tradicionalna briška poroka, kolesarski maraton češenj, dobrodelno druženje ob češnji in nogometni žogi, letos pa dogodkom dodajajo še Opero pod briškim nebom.

Prireditve se bodo začele ta konec tedna z Dnevi odprtih kleti in zaključile prvi julijski konec tedna z vsakoletno prireditvijo Sanje v Brdih in Šmartno pravljična vas.

Deli novico: