ČLOVEŠKE DELE SMO UVOZILI TUDI K NAM: Trupla naj bi bila okužena z različnimi boleznimi

Slovenija

Zdravstveni inšpektorat se je s primerom uvoza anatomskih preparatov prvič srečal po poizvedovanju medijev o primerih uvoza delov človeških teles za raziskovalne namene, so pojasnili za STA in napovedali izvedbo nadzora. Po uvedbi preiskave FBI v ameriških podjetjih se je namreč izkazalo, da so dele trupel izvažali tudi v Slovenijo.

Razlog za preiskave ameriške zvezne policije FBI v ameriških podjetjih, ki izvažajo dele človeških teles za medicinske in raziskovalne namene, naj bi bil, da so podjetja izvažala tudi trupla, okužena z različnimi boleznimi (mrsa, hiv, hepatitis). To naj bi predstavljalo tveganje za okužbo tistih, ki manipulirajo s trupli v raziskovalne in učne namene.

Kot so na zdravstvenem inšpektoratu še pojasnili za STA, bodo poizvedovanje o uvozu trupel v Slovenijo obravnavali kot prijavo.

Glave so potrebovali otorinolaringologi

Mediji so poročali, da so med letoma 2012 in 2014 v Slovenijo uvozili 39 zamrznjenih človeških glav, uvoznik pa je bil Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Anatomske preparate so potrebovali za izobraževanje specialistov otorinolaringologov. Kot so pojasnili, najzahtevnejših kirurških postopkov pri operacijah grla, vratu, nosu ali ušes se namreč ni mogoče učiti drugače kot na človeškem materialu, za učenje pa ne potrebujejo celega telesa.

Pri uvozu tujih teles ne vidijo nič spornega, zeleno luč je po poročanju medijev dala komisija za medicinsko etiko. Področje preprodaje delov človeških teles je v ZDA sicer povsem zakonito, a je med slabše reguliranimi. Človek za časa življenja podpiše papir, s katerim preda svoje truplo v raziskovalne namene. Posebna podjetja po njegovi smrti dele telesa lahko prodajo. Med njimi je podjetje MedCure iz Portlanda, ki na leto razpošlje okrog 10.000 delov človeških teles, od tega okoli 20 odstotkov v tujino.

Od 500 do 700 evrov po glavi

Odločitev za uvoz iz podjetja MedCure so v UKC Maribor sprejeli na podlagi pozitivnih ameriških in evropskih referenc ter podanih zavez o etičnem delovanju te institucije. Da ameriško podjetje preiskuje FBI, jih ne skrbi, saj so dobili pisno zagotovilo, da so darovalci izpolnili ustrezne izjave. Ameriškemu podjetju so sicer plačali le stroške prevoza in priprave materiala od 500 do 700 evrov po glavi, kar da je po njihovih navedbah bistveno manj, kot bi plačali v Sloveniji.

Trupel za potrebe UKC Maribor pa na primer niso mogli zagotoviti na inštitutu za anatomijo ljubljanske medicinske fakultete, saj so tam zavezani obljubi donatorjem, da bodo njihova telesa uporabili izključno na fakulteti v Ljubljani. Zaradi prostorskih omejitev so leta 2015 začasno ustavili sprejemanje soglasij bodočih potencialnih darovalcev, posmrtnih ostankov pokojnikov pa zaradi stiske s prostorom ne sprejemajo niti na mariborskem inštitutu za anatomijo, je poročala Televizija Slovenija.

Na inštitutu za anatomijo mariborske medicinske fakultete so za STA pojasnili, da uporabljajo samo kadavre, ki so jih osebno prostovoljno zapustili darovalci, ki so želeli svoje telo po smrti podariti v znanstvenoraziskovalne in učne namene. Ob tem so bili vpisani v register darovalcev in prejeli ustrezen dokument.

Policisti še niso bili obveščeni

Na inštitut so bili pripeljani po smrti, z ustreznim vozilom za prevoz pokojnih, vsi so iz Slovenije, za vsakega posameznika pa imajo tudi podatke o boleznih, ki jih je prebolel ali preboleval in o vzroku smrti. Tistih, ki so imeli katerokoli izmed zelo številnih nalezljivih bolezni, vključujoč hepatitis, hiv, mrso in vse ostale, ne sprejemajo.

Tudi ljubljanska medicinska fakulteta ne pridobiva teles ali delov teles od posrednikov oziroma od tujih podjetij. Telesa inštitut za anatomijo ljubljanske medicinske fakultete sprejema od darovalcev, ki so podpisali izjave o darovanju telesa v raziskovalne in pedagoške namene in so prebivalci Slovenije, so pojasnili za STA. Za vsa telesa, ki jih inštitut za anatomijo sprejme, so pridobljeni tudi podatki o vzroku smrti.

Na mariborski policijski upravi o tem primeru niso bili obveščeni, a zadevo še preverjajo, so pojasnili za STA.

Deli novico: