V GORICI SPREJEM SKRAJNIH DESNIČARJEV: Na drugi strani pa oster odziv novogoriškega župana

Goriška

Na sedežu občine Gorica so v soboto tradicionalno sprejeli veterane in predstavnike odreda bivših borcev fašistične enote X Mas. Novogoriški župan Samo Turel je v odzivu na sprejem danes poudaril, da prisotnost lokalnih oblasti na taki slovesnosti pomeni priznavanje ideologije, ki v svobodni in demokratični Evropi nima kaj iskati.

Goriška občinska uprava je tudi letos sprejela delegacijo veteranov organizacije X Mas, ki obhajajo spomin na njihove padle v bitki na Trnovem v Sloveniji. Več pripadnikov te enote, ki je delovala v okviru fašistične Salojske republike oz. Italijanske socialne republike, je med 19. in 21. januarjem 1945 padlo v bitki s partizansko Kosovelovo brigado.

Veterani organizacije X Mas so tako kot vsako leto v soboto priredili spominsko slovesnost in med drugim položili vence pod tablo na dvorišču goriške občine. Na slovesnosti je bila po poročanju tržaškega Primorskega dnevnika letos prisotna goriška podžupanja Chiara Gatta. Prisotnost predstavnikov goriške občine na slovesnosti v javnosti vsako leto sproža polemike.

Odziv Samo Turel župan Mestne občine Nova Gorica V soboto je v občinski palači v sosednji Gorici potekal dogodek...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Ponedeljek, 22. januar 2024

Župan Nove Gorice Turel je v odzivu na sprejem pripadnikov X Mas na občini Gorica izpostavil, da to ni v duhu priprav na Evropsko prestolnico kulture 2025. V sporočilu za javnost je še zapisal, da gre za specifično organizacijo, ki je ljudem na območju prizadejala ogromno gorja in nosi odgovornost za številna grozodejstva.

"Nikomur ne odrekamo pravice do poklona preminulim, vendar prisotnost lokalnih oblasti na taki slovesnosti pomeni priznavanje ideologije, ki v svobodni in demokratični Evropi nima kaj iskati," je poudaril Turel. Dodal je, da se je sprejem zgodil v času, ko v kakih sto krajih po Nemčiji potekali najbolj množični protesti proti nacizmu in populizmu v zadnjih desetletjih.

Pripadniki neofašističnega gibanja CasaPound pa so na Trgu Evrope v Gorici v nedeljo razvili transparent z napisom 1916-2025 Gorizia capitale di italianita (Gorica prestolnica italijanskosti).

Turel je danes v odzivu dejal, da so Trg Evrope, simbol povezovanja in združevanja obeh Goric, izrabili za namene, ki so popolnoma nasprotni njegovi simboliki in pomenu. "Tudi zaradi posameznikov, ki skušajo z netenjem sovraštva in poveličevanjem fašizma vnesti nemir med prebivalstvo čezmejnega prostora, je Evropska prestolnica kulture priložnost več, da pokažemo, da za skrajne ideologije in fašistično razmišljanje v tem prostoru ni mesta in da želimo nadaljevati v sožitju, prijateljstvu in skupnem razvoju," je poudaril. Ob tem je izrazil prepričanje, da to mnenje deli večina prebivalstva čezmejnega prostora.

Po pisanju Primorskega dnevnika se je odzval tudi goriški župan Roldofo Ziberna, ki je dejanje pripadnikov CasaPound označil za povsem neprimerno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .01. 2024 ob  09: 28
-1
Nič nenavadnega, uradna Italija podpira fašizem