EP V NOGOMETU VINARJEV PRIHAJA V GORIŠKA BRDA: Aktualni prvaki bodo branili naslov doma

Goriška

Slovenija bo od 29. maja do 2. junija gostila 5. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu. Slovenija bo kot trikratni in tudi aktualni evropski prvak med vinskimi reprezentancami kot prva lovoriko skušala osvojiti na domačih tleh. Na prvenstvu bo sicer sodelovalo osem ekip, ki bodo tekme igrale v Goriških Brdih, Mariboru, Lendavi in Murski Soboti.

Na mednarodnem dogodku amaterskega nogometa na "velikem" igrišču z delno prilagojenimi pravili bodo poleg Slovenije, ki je slavila na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma v Meinzu igrale še ekipe iz Avstrije, Italije, Češke, Portugalske, ki se bodo sprva merila na Primorskem, in Madžarske, Nemčije, Švice, ki bodo uvodni del ob gostiteljih odigrale v Mariboru. Polfinalna obračuna bosta odigrana v Lendavi, tekmo za tretje mesto in veliki finale pa bo gostil stadion Fazanerija v Murski Soboti.

Kot so na današnji novinarski konferenci v Apačah pojasnili organizatorji dogodka #VinoEuro2018 Slovenia, želijo evropsko prvenstvo vinarjev izkoristiti kot platformo za dvig vinske kulture v državi. "Naš glavni cilj kot gostitelj prvenstva je, da mednarodni javnosti pokažemo Slovenijo kot športno, vinsko, turistično in poslovno zanimivo deželo," pravi prvi mož organizacijskega odbora Danilo Steyer.

Ob tem želijo oblikovati tudi pravila igre in smernice za financiranje in organizacijo tega dogodka v prihodnosti, in sicer pod znamko VinoEuro, ob tem poenotiti odgovornosti in pravice organizatorjev dogodka in pripraviti pravilnik o organizaciji prvenstev ter vzpostaviti Evropsko zvezo za prvenstva vinarjev.

Žreb skupin so opravili novembra na jubilejnem 20. Slovenskem festivalu vin, ki so se ga udeležili tudi predstavniki vseh reprezentanc. Ob tej priložnosti sta se na Kodeljevem pomerili ekipi Nemčije in Slovenije, obeh finalistov zadnjega prvenstva, s kar 5:1 so takrat slavili gostje, sicer trenutni evropski podprvaki.

Sicer pa se bo na dan finala evropskega prvenstva odvil veliki evropski vinski festival, kjer bodo gostje imeli priložnost preizkusiti vrhunska vina vseh gostujočih držav, torej več kot 300 evropskih vin na enem mestu.

Kot je znano, med slovenskimi vinarji najdemo kar nekaj znanih imen, tudi iz prve slovenske lige - Janez Aljančič, Boštjan Žnuderl, Tim Lo Duca in Matej Vračko, ambasadorja prvenstva in podpornika slovenske vinske reprezentance pa bosta tudi Matjaž Kek in Ivo Daneu.

Deli novico: